2023 március 23

Irán felavatta legnagyobb benzinlepárló üzemét

A félhivatalos Mehr hírügynökség szerint az Irán középső részén fekvő Shazand város közelében lévő termelőüzem napi 16 millió liter üzemanyag előállítására lesz képes, és az előállított benzin minőségét az Euro-5-ös szabványra fogja feljavítani a benzin oktán-tartalmát illetően.

A tudósítás szerint az üzem megnyitása a Shazand-i Khomeini Imám Kőolaj-finomító fejlesztési tervének része, ami a prémium minőségű benzin előállítását a jelenlegi napi 1,2 millió liter mennyiségről napi 3,2 millió literre lesz képes növelni.

Az avatóünnepségen a félhivatalos ISNA hírügynökség tudósítása szerint Ahmedinezsád kijelentette, hogy az iráni kormánynak olyan terveket kell kidolgoznia, hogy az országnak ne kelljen nyersolajat exportálnia.

A kőolajat a kivitel helyett az iráni kőolaj-finomítókban lehet felhasználni benzin, gázolaj és petrokémiai termékek előállítására, hogy azokat a világ piacain a nyersolajénál magasabb áron értékesítsék, jelentette ki az államfő. „Ebben az irányban haladunk, de fel kell gyorsítanunk” idézték szavait.

Megjegyezte, hogy a hamarosan széttépik a kőolajkutatás, a finomítók építése és a kőolajtermékek előállítása terén a külföldiektől való „függőség láncait”.

„A szomszédos országokhoz távvezetékekkel és csővezetékekkel kell kapcsolódnunk, azaz kőolajat, földgázt és elektromos áramot kell exportálnunk”, tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy ez „tartós biztonságot, barátságot és együttműködést” jelent a szomszédos országok között.

Irán és Pakisztán hétfőn indított be egy gázvezeték projektet, ami Irán gázvezeték-rendszerét fogja Pakisztánéval összekötni. Amikor a projekt a tervek szerint 2014 közepén lezárul, Irán naponta 21,5 millió köbméter földgázt fog exportálni Pakisztánba. Irán fölgázvezeték-rendszerét már csatlakoztatták Törökországéhoz, és Iránnak azt tervezi, hogy fölgázvezeték-hálózatát összeköti Irakkal és Szíriával is.