2023 december 07

Sikeresek a bankok Csehországban

A Komercní Banka (KB) 7,6 milliárd koronás adózott nyereséggel zárta az első hat hónapot, ami éves mértékben 38,8 százalékos növekedés. A Ceská Sporitelna (CS) nettó nyeresége 8,22 milliárd korona, éves szinten 14 százalékkal több mint 2011 első felében. A Csehszlovák Kereskedelmi Bank (CSOB) félévi adózott nyeresége 7,9 milliárd korona, éves szinten ez 27 százalékos növekedés. A CSOB eredményét befolyásolta, hogy a bank áron alul, de megszabadult a spanyol és görög állampapírjaitól. A CSOB-nak a félév végén 3,1 millió ügyfele volt.

Az UniCreditbank éves szinten 141 százalékkal növelte nyereségét, amely a félév végén nettó 1,61 milliárd koronát tett ki. Az UniCredit Bank eredményét szintén befolyásolta, hogy a bank 858 millió koronás veszteséggel megszabadult a görög papírjaitól.

Az iHned, a Hospodárské Noviny című gazdasági szaknapilap hírportálja szerint a cseh leánybankok féléves eredménye minden esetben jobb, mint az anyabankoké. A CSOB nyeresége például majdnem a felét – 41,5 százalék – teszi ki a belga KBC csoport féléves nyereségének. A Ceská Sporitelna is jobban teljesített, mint az osztrák anyabank, az Erste, s a Komercní Banka eredménye is jobb a francia Societé Géneralénál, amely többségi tulajdonosa a KB-nak.