Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 25

Pattant egyet az olaj

Szűk tartományban ingadozik az olaj

A hétfői dollár gyengülés lökést adott a nyersanyagok árainak, az Atlanti-óceán mind a két partján emelkedett a nyersolaj jegyzése. A deviza árfolyamában látott csökkenés azonban átmeneti volt, így a fekete arany emelkedése is rövid ideig tartott.

Az amerikai WTI olaj tegnap este ledolgozta a napközbeni esését, az árfolyam visszatalált a 90 dollár feletti szintekre. A Brent olaj is hasonló mozgást mutatott, de a jegyzés nem lépte át a 93 dolláros szintet.

A novemberi szállítású WTI olaj árfolyama jelenleg 90,0 dollár körül ingadozik hordónként. A szintén novemberi szállítású Brent olajjal 92,4 dolláron kereskednek.

A piaci szereplők figyelme rövid távon az amerikai kőolajkészletekről szóló jelentésre összpontosul. Az amerikai ásványolaj szövetség (API) ma éjjel publikálja a saját módszertan szerint számított elemzését, míg a hivatalos jelentés holnap délután érkezik. A konszenzus a kőolajkészletek emelkedését vetíti előre, emellett a becslések a benzinkereslet növekedéséről szólnak.

Hosszabb távon továbbra is az OPEC novemberi 27-i ülése lehet meghatározó az árfolyamra nézve, ahol a jövő évi piaci árakról és a kitermelési kvótákról lesz többek között szó.

A dollár gyengülésével párhuzamosan korrigált az arany

Az arany árfolyama így tegnap ismét 1 200 dollár fölé kapaszkodott, 1,3%-os napon belüli megugrásra két hónapja nem volt példa. Az árfolyam korrigálása mögött a dollár kisebb gyengülése áll, a befektetők profitrealizálásba kezdtek, miután az amerikai fizetőeszköz jelentős erősödést mutatott pénteken a jó amerikai foglalkoztatási adatokra.

Hosszabb távon azonban a dollár további erősödését várjuk, ami továbbra is nagy nyomást helyezhet az aranyhoz hasonló dollárban jegyzett eszközök árára, nem igazán látunk olyan eseményt hosszabb távon, melyre emelkedéssel reagálhatna a nemesfém. Az amerikai makrogazdasági adatok jó gazdasági teljesítményre utalnak, ez erősíti a jelenleg becsültnél (2015 közepénél) korábbi kamatemelésről szóló spekulációkat, ami pedig szintén az arany árának csökkenését váltja ki a piacon.

A dollár ma reggel azonban már stabilizálódni látszik, ezzel egyidejűleg pedig az arany árfolyama sem igazán találja az irányt, 1 209 dollár körül mozog unciánként.