2023 december 03

Benne volt a pakliban a lassulás

Lesz ebből nagy növekedés?

Balatoni András, az ING vezető elemzője szerint a lassulás benne volt az adatokban, Magyarország „búcsút mondhat” a kétszámjegyű növekedésnek. Mivel azonban a rendelésállomány továbbra is növekedést mutat, éves átlagban 7,8 százalékkal bővülhet az ipar – mondta, hozzátéve, hogy túlzónak tartja az egyetlen nagy termeléshez köthető lassulást.

Friss adatokat közölt a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett adatai szerint augusztusban az ipari termelés 0,5 százalékkal, a munkanaphatástól megtisztítva 2,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az előző hónaphoz képest – szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva – 5,7 százalékkal visszaesett a termelés.

Elmondta, Magyarországon túlkoncentrált lett az iparági szerkezet, amelyben az autóipar, és egyes autóipari kapacitások dominálnak, a koncentrált szerkezet miatt pedig felerősödhet a hullámzás. Ugyanakkor az autógyártás termelésének ütemezése nem hordoz sok információt a gazdasági konjunktúra általános állapotáról – jegyezte meg.

A német ipar is jelentősen csökkent augusztusban, a magyar bizalmi indexek is visszaesést mutatnak, és az orosz-ukrán konfliktus hatása is közrejátszott. A közeljövőben számítani lehet arra, hogy az egyszeri hatások hasonló mértékű kilengéseket okozhatnak.

Lehúzta a magyar adatot a német

Gabler Gergely, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint a gyenge havi adat összefügghet azzal, hogy Németországban is 4 százalékkal esett a termelés augusztusban. Az Erste jelenlegi várakozása szerint, egész évben, 8,9 százalékos lehet a magyar ipari termelés bővülése, míg az augusztusi adat megjelenése előtt 10,8 százalékos növekedést vártak.

A KSH közlésére utalva, miszerint a havi visszaesésben az egyik nagy járműgyártó cég augusztusi leállása játszotta a főszerepet, az elemző megjegyezte, hogy az Audi éppen augusztusban avatta fel a kapacitásnövelő beruházását, valamint beindította a harmadik műszakot, és az elemzők emiatt is számítottak erős hónapra. Hozzátette, hogy a két hét múlva megjelenő részletes adatok adhatnak választ a kérdésekre.

Az elemző kifejtette, hogy egy-egy nagyobb gyár leállása valóban meg tudja mozgatni az ipari adatot, mivel a feldolgozóipar súlya rendkívül magas az iparon belül. Véleménye szerint mindez azt jelzi, hogy nem kellően diverzifikált az ipari termelés Magyarországon. Gabler Gergely szerint az ipari termelésben további lassulás várható az év hátralévő részében, és ez a GDP-ben (bruttó hazai termék) is meg fog látszani.

Az év legrosszabb adata

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője írásos kommentárjában kiemelte, hogy az augusztusi adat messze a legrosszabb az idén, január és július között 6,4 és 12,3 százalék közötti növekedést mutattak az éves összevetésű indexek.

A növekedési ütem számottevő csökkenése mindenképpen meglepetés, annak ellenére, hogy várható volt némi lassulás. Egyrészt a német gazdaság teljesítményét jelző Ifo-index alapján 6-7 százalékra csökkenő növekedésre lehetett számítani a magyar iparban. Másrészt az ukrán-orosz konfliktus, az eurózóna lassulása is szerepet játszhatott a magyar ipar megtorpanásában – fejtette ki.

A kedvezőtlen adatban a szakember szerint szerepe lehetett annak is, hogy augusztus 20-a munkanapra esett, ami szintén visszafogta a nyáron amúgy is alacsonyabb fordulatszámon pörgő ipart, bár ez utóbbi tényező sem magyaráz ekkora ütemvesztést. A K&H Bank szakértője szerint a legfontosabb kérdés az, hogy egyszeri lassulásról van-e szó, és szeptemberben újra magára talál az ipar, vagy egy jelentősebb lassulás indult az ágazatban. Az biztos, hogy az év egészében a korábban várt 10 százalékos bővülést egyelőre el lehet felejteni, inkább egyszámjegyű ütemre van kilátás – fűzte hozzá.