2024 május 26

Szívesen útra keltünk augusztusban

2014 III. negyedévében is bővült a belföldi vendégforgalom az előző év hasonló időszakához képest a Szallas.hu friss adatai szerint. „Az augusztusi rossz idő nem éreztette hatását sem a foglalások számában, sem azok értékében, ugyanakkor új trendként jelentkezett, hogy sokan még szeptemberben is »nyaralni« mentek” – mondta Varga Zoltán, a Szallas.hu ügyvezetője.

hotelszoba szálloda szállás wellnes turizmus 123rfMindezeknek köszönhetően a belföldi turizmus mintegy 10 százalékkal bővült idén, de a Szallas.hu csoportszintű bevétele ennél is meredekebb pályára állt: 73 százalék volt a növekedés. „Ebben a belföldi piac mellett kiemelkedő szerepe volt annak, hogy komoly sikereket értünk el Romániában és Horvátországban, valamint a beutaztatás területén a lengyel vendégforgalom is számottevően nőtt” – tette hozzá Varga Zoltán.

Minden 7. fizetés SZÉP-kártyával történt

A vendégéjszakák átlagos száma kapcsán tovább erősödött a már tavaly is megfigyelhető viselkedésminta: a magyarok inkább többször, de rövidebb időre utaztak el. Az elmúlt három hónapban leginkább a 2 éjszakás kiruccanások aránya bővült, ez adta a foglalások harmadát, míg legjobban az 5 éjszakás nyaralások aránya csökkent.

A szálláshelytípusok tekintetében a legnagyobb bővülést a 4 és 5 csillagos szállodák könyvelhették el a Szallas.hu mérése szerint. „A harmadik negyedévben ugyanakkor megtorpant az apartmanok népszerűségének növekedése, az utóbbi 3 hónapban az ilyen jellegű szálláshelyek aránya 6 százalékos csökkenést mutatott” – tette hozzá Varga Zoltán.

hotel szálloda turizmus szálláshely 123rfAz átlagos foglalási érték egyébként 40 710 forint volt, ami 2 százalékos növekedés 2013 III. negyedévéhez képest. „A belföldi foglalások túlnyomó többsége, mintegy 93 százaléka 100 ezer forint alatti összegre vonatkozott. A fizetés során – habár most először némi csökkenés volt tapasztalható – még mindig meghatározó a SZÉP-kártya, az elmúlt három hónapban nagyjából minden 7. magyar ezzel egyenlítette ki számláját a szálláshelyen” – mondta Varga Zoltán.

Október 23-án Egerbe megy a magyar

A 10 legnépszerűbb település rangsorában az első öt helyen nem volt változás 2013-hoz képest: az élen az évek óta verhetetlen Siófok áll, majd Budapest, Hajdúszoboszló, Eger és Balatonfüred következik. Érdekesség, hogy míg tavaly Nyíregyháza és Hévíz is bekerült a legkedveltebb 10 nyaralóhely közé, idén Miskolctapolca és Zalakaros nagyobb turisztikai vonzerővel bírt, ezen kívül még Gyula és Szeged található meg a top 10-ben.

„Szeptemberben szokatlan nagy volt a belföldi turisztikai forgalom, így a negyedéves adatokat már az őszi preferenciák – így a termálfürdővel rendelkező városok kedveltsége – is meghatározták” – tette hozzá Varga Zoltán. Ezt támasztják alá az október 23-ai hosszú hétvégére vonatkozó előrejelzések is: a 10 legnépszerűbb település közül 8 termálfürdővel rendelkezik, a lista élén Eger áll. A négy nap során egyébként minden harmadik vendég fizet majd SZÉP-kártyával, az átlagos foglalási érték pedig meghaladja az 50 ezer forintot.