2023 március 22

Óvatosabbak a befektetők

Visszaesés

A cég MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Boross Ákos, a BDO pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere a visszaesést a befektetők növekvő óvatosságával magyarázta. Ezt szerinte egyebek között a kínai gazdaság lelassulásától való félelem, a Brexit, illetve az Egyesült Államokban és számos európai országban a választások kimenetele miatti bizonytalanság váltotta ki.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

A BDO összegzése szerint azonban az év hátralévő részére vonatkozó kilátások korántsem borúsak. Az előző fél év során kilátásba helyezett, de még le nem zárt tranzakciók száma jelenleg már 8000 körül jár, szemben az év végén regisztrált 5400-zal. A kelet-közép-európai régióban ugyanez a szám 458-ról 703-ra emelkedett. A BDO Magyarország várakozása szerint a magyar piacon a hátralévő hónapokban megnőhet a nagyobb stratégiai tranzakciók szerepe.

A hazai piacot illetően szintén kedvező kilátásokat jósolt Tüske Tamás, Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb magántőke-befektető vállalata, az Enterprise Investors magyarországi igazgatója. Magyarországon évek óta tart a gazdasági bővülés, élénkül a belső fogyasztás, ennek hatására pedig egyre több sikeres hazai vállalkozás jelenik meg a piacon – hívta fel a figyelmet.

Kivonulás

Emellett egyre gyakoribb itthon is, hogy 20-25 éve működő cégből vonul ki az alapító tulajdonos. Az Enterprise Investors adatai szerint napjainkban Magyarországon 30-35 magántulajdonban lévő társaság is érett akár 20 millió eurós vagy azt meghaladó értékű magántőke-befektetésre – emelte ki Tüske Tamás.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A BDO globális szinten az ötödik legnagyobb, a világ 158 országában több mint 1400 irodával jelen lévő könyvvizsgáló és tanácsadó hálózat. Az Enterprise Investors 1990 óta van jelen Kelet-Közép-Európában nyolc, összesen 2 milliárd euró feletti tőkével rendelkező befektetési alapján keresztül.