Rendkívüli Hírek:

2023 június 06

Növekedésben az eurózónás szolgáltató szektor

Az eurózónában Németországban javult a legjobban a szolgáltató szektor teljesítménye, Spanyolországban is erős növekedés volt, míg Olaszországban mérsékelt volt a bővülés. Franciaországban romlott a szektor helyzete. Leginkább a belföldi kereslet gyengesége ártott a szektornak, a francia cégekhez kevesebb új megrendelés érkezett.

Csak a németek pesszimistábbak

A szolgáltató szektorban működő cégek májusban pozitívan ítélték meg jövőbeli üzleti kilátásaikat. Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban még javultak is a várakozások, csak Németországban romlottak kismértékben.

A szolgáltató szektor és a feldolgozóipar teljesítményét mérő összetett eurózónás BMI 53,5 pont lett májusban. A német és a spanyol BMI 55,6 ponton, az olasz 52,7 ponton, a francia 49,3 ponton állt. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke visszaesését jelzi.

Dübörög a német motor

Chris Williamson, a Markit Economics vezető közgazdásza szerint a BMI adatok alapján továbbra is 0,4-0,5 százalékos gazdasági növekedés várható az eurózónában a második negyedévben. A növekedés motorja Németország, de Franciaország továbbra is rosszul teljesít, azaz egyenlőtlen a növekedés eloszlása.

A Markit munkatársa szerint az elmúlt hónapokban javultak az eurózónás foglalkoztatottsági adatok, de a gazdasági növekedés üteme még túl lassú, hogy elég munkahely jöjjön létre ahhoz, hogy érdemben csökkenjen a munkanélküliség.