Rendkívüli Hírek:

2023 június 03

Enyhe mozgások a nyersanyagpiacon

Felfelé lépked az olaj

Emelkedésnek indult az olaj ára, miután az amerikai ásványolaj szövetség (API) a tengerentúli készletek csökkenéséről számolt be.

Az amerikai WTI olaj hordónkénti jegyzése tegnap kismértékben, 102,7 dollár közelébe kúszott fel. Idén már 4,5 százalékkal nőtt az olaj ára. A Brent olaj felára tovább szűkült a tegnapi kereskedés alatt – írja a QUAESTOR.

olajkút kitermelés gazdasagtv 140527Az API tegnap, hazai idő szerint 22:30-kor publikált jelentése szerint az amerikai kőolajkészletek 1,4 millió hordóval zsugorodtak a múlt hét folyamán. A benzinkészletek 800 ezer hordóval bővültek, míg a cushingi elosztó központ készletei 300 ezer hordóval csökkentek. Az amerikai ásványolaj szövetség a tározók, olajvezetékek és finomítók üzemeltetőitől származó adatokkal dolgozik, a jelentését a kormányzati szerv is bekéri a hivatalos közlemény elkészítéséhez, amelyet ma tesznek közzé. A piaci várakozások szerint a kőolajkészletek 250 ezer hordóval apadhattak, míg a benzinkészletek 400 ezer hordóval csökkenhettek.

Líbia kőolajtermelése ismét növekedett, a napi termelési szint 162 ezer hordóra bővült. A kormányellenes csoportok feladták az eddig ellenőrzésük alatt tartott Zelten és Raguba mezőket, jelentette be a líbiai nemzeti olajtársaság szóvivője.

A júniusi szállítású WTI olaj árfolyama kora délelőtt 103,1 dollár körül mozog hordónként. A szintén júniusi szállítású Brent olajjal ekkor 109,1 dolláron kereskedtek.

Kivár az arany a fontos adatok előtt

Elsősorban a kivárás jellemzi a befektetői hangulatot az arany piacán, nem mutat érdemi elmozdulást a nemesfém jegyzése a tegnapi nap óta. A befektetők az Európai Központi Bank csütörtöki kamatdöntése, valamint az átfogó amerikai foglalkoztatási adatok előtt nem mernek nagyobb kockázatot vállalni.

arany_gtvNagy döntés előtt áll az Európai Központi Bank, a piaci várakozások szerint a jegybank csökkenteni fogja az irányadó rátát, valamint a betéti kamatlábat is, utóbbi így a negatív tartományba kerülhet. Az elemzők előrejelzései szerint az EKB egy hitelezést segítő programot is bejelenthet.

A tengerentúlon már a pénteki átfogó amerikai foglalkoztatási adatokra várnak a befektetők, azonban ezt megelőzően már ma délután is érkezik munkaerő-piaci adat az Egyesült Államokból. Az ADP ma teszi közzé a foglalkoztatás bővüléséről szóló adatait, a várakozások szerint az áprilisi 220 ezer után 210 ezerrel nőhetett a foglalkoztatottak száma májusban.

A befektetők a jelek szerint kivárnak a hét második felében érkező fontos adatok és események előtt, különösebb mozgást nem mutat az arany árfolyama. Az azonnali szállítású nemesfémmel 1 246,2 dolláron kereskedtek unciánként, azaz tegnap óta nem mozdult el egyik irányba sem érdemben az arany jegyzése.