2024 június 14

Nem is olyan rossz az az infláció

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdai jelentése szerint a szervezet 34 tagországában áprilisban éves szinten 2 százalékra emelkedett az átlagos inflációs ráta a márciusi 1,6 százalékról, a világ 20 vezető és feltörekvő gazdaságát tömörítő G20-csoporton belül pedig 2,5 százalékról 2,8 százalékra gyorsult a fogyasztói árak emelkedésének üteme.

A jegybankok többsége szerint az egészséges gazdasági növekedéshez az éves inflációnak el kell érnie a 2 százalékot. Túl alacsony infláció esetén a vállalatok, háztartások és kormányok nehezebben tudják csökkenteni adósságterheiket, ami különösen az euróövezet néhány erősen eladósodott országa számára jelentett problémát az utóbbi időben. Amikor az árak esni kezdenek, a fogyasztók általában elhalasztják beszerzéseiket, arra számítva, hogy később még olcsóbban vásárolhatnak. Ez viszont tovább csökkenti a gazdasági aktivitást, ami további deflációs nyomást gerjeszt.

Jelenleg csupán az eurózónában kényelmetlenül alacsony az infláció, éves szinten májusban 0,5 százalékra csökkent az áprilisi 0,7 százalékról.