2024 július 14

Nagy engedményt tettek az oroszok Észak-Koreának

A Szovjetunió idején keletkezett észak-koreai tartozást rubelból dollárra számolták át, így az 11 milliárd dollárt tesz ki. Ennek 90 százalékára Moszkva engedményt adott. A maradék több mint egy milliárd dollárt közös orosz-észak-koreai egészségügyi, energetikai beruházások megvalósítására használják fel – közölte Szergej Sztorcsak. Anna Bodrova, az Invesztkafe orosz elemző oldal munkatársa szerint Moszkva ezzel leírta Phenjan adósságának jelentős részét. Az egyezség megfelel mindkét fél érdekeinek – tette hozzá.

Észak-Korea tartozásáról négy évig sikertelen tárgyalások folytak Moszkva és Phenjan között. Oroszország a Szovjetunió jogutódjaként lépett fel a követeléssel. 2011-ben újultak fel az egyeztetések a kölcsön ügyében. Dmitrij Medvegyev és Kim Dzsong-il Ulan-Udéban létrejött találkozóján született meg az egyezség az adósság kezeléséről.

A szovjet időkben, a múlt század közepén az állami kölcsönök mellett kedvezményesen szállított energiahordozókat, nehézipari termékeket, élelmiszert az észak-koreai kommunista rezsimnek. Ezen kívül szovjet támogatással 70 ipari üzemet építettek fel. A lenta.ru hírportál jelentése szerint Észak-Korea adósságállománya jelentősen megnőtt a fizetési késedelmek miatt. Az 1990-es és a 2000-es években Phenjan nem tudta megtéríteni a kölcsönöket. Az orosz híroldal emlékeztet arra, hogy az utóbbi években Oroszország nem egy esetben engedett el több milliárdos korábbi kölcsönöket más államoknak. 2010-ben Moszkva Afganisztán 12 milliárd dolláros adósságát engedte el. Kormányközi tartozását tekintve Kuba Oroszország legnagyobb adósa.

Az RBK orosz üzleti hírportál értesülései szerint Észak-Koreában az észak-koreai kereskedelem és ipar októberben áttérhet az önfinanszírozásra. A vállalatoknak engedélyezte a phenjani vezetés, hogy a nyereség nagy részével rendelkezzenek. Az intézkedés összefüggésben van azzal, hogy a legbefolyásosabb észak-koreai tábornagy, Li An-ho kegyvesztetté vált, és nemcsak a vezérkarból került ki, hanem a kommunista párt vezetéséből is. Észak-Korea gazdasága korábban a katonai vezetés teljes ellenőrzése alatt állt.