2024 április 16

Mol: ki figyel most a számokra?

Nem sokat ront a Mol gyászos megítélésén a mai gyorsjelentés. Annál is kevésbé, mert a horvát kormánnyal folytatott újabb eredménytelen tárgyalási forduló ismét elhúzódó állóháborút sejtet az INA „fronton”. Miközben annyira kellene egy jó akvizíció a társaságnak, mint egy falat kenyér. Mert a jelenlegi 92 ezer hordós napi kitermelési szintről nézve álomszerűnek tűnik a 2015-re a prognosztizált 105-110 ezer hordó, s a 2018-as 125-135 ezer hordós várakozás.

Titokzatos eladó

Nagy izgalmat keltett a nyár elején a gyorsított könyvépítés eladójának személye. Sokan a Dana/Crescent duóra vagy az Oman Oilra gyanakodtak. Ám a gyorsjelentés szerint a részvényesi struktúrában nem történt változás a második negyedév folyamán, azaz továbbra is tulajdonos az említett három cég. Így még mindig homály fedi a titokzatos eladót.

Közbejött a horvát bányajáradék

A Mol második negyedéves tisztított EBITDA- és üzemi eredménye elmaradt a konszenzustól, ám a nettó profit meghaladta azt – mondta Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője, hozzátéve: az utóbbiban néhány számviteli tétel is szerepet kapott.

Mint mondta, a kutatás-termelés szegmensben a magasabb horvát bányajáradék és az alacsonyabb értékesítési árak játszottak szerepet. Rövidtávon kellemetlenséget jelent, hogy egyes kutatási projekteket felgyorsított a társaság, ennek költségei ugyanis a mostani negyedévet terhelték. Hiányoztak még innen a korábbi erős orosz kitermelési számok, viszont negatívan hatott a szegmens eredményére az egyiptomi vevőkövetelések egy részének leírása.

Csökkent a kitermelés

Az átlagos szénhidrogén termelés 92 ezer hordó volt, ami negyedéves alapon 7 ezer hordós csökkenést jelent, részben a kurdisztáni termelésből a Molra eső kisebb hányad miatt. A társaság idén 91-96 ezer hordós kitermeléssel számol, ami megfelel a várakozásoknak. A finomítói szegmens a szezonálisan magas kereslet ellenére nyomás alatt maradt, mert a Mol számára különösen fontos dízel-árrés négy éves mélypontra esett. Ezt a hatást még a tovább táguló benzin-árrés és Brent/Ural-különbözet sem tudta kompenzálni. A gázüzletág számait a váratlanul nagy tranzitszállítások tornászták fel, ugyanakkor a hazai tározók emelkedő készletei és a rezsicsökkentés miatt a hazai szállítási tevékenység gyengélkedett.

Akvizíciós tervek

Bár az eladósodottsági ráta 18,4 százalékról 18,5 százalékra emelkedett, még bőven van tere az akvizícióknak. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató jelezte, hogy további vásárlásokra készülnek a régióban. Ami akár még a Lukoil kúthálózatának megvásárlását is jelentheti – ez utóbbi főleg a cseh, a magyar és a szlovák működés hatékonyságát növelné. De előkészület alatt állnak norvég, brit és pakisztáni akvizíciók is.

molina2Megfeneklett tárgyalások

Teljes eredménytelenséggel zárult a horvát INA nagytulajdonosainak ötödik tárgyalási fordulója – mondta Kiss Mónika, az Equilor senior elemzője. Emlékeztetve, hogy a tárgyalást követően előbb a Mol adott ki „zaklatott” hangvételű közleményt, melyben az INA pakett esetleges eladására is utalt, kiemelve, hogy nincs előrehaladás a tárgyalásokon, majd a horvát oldalról történt kellemetlen „kiszivárogtatás” a Mol nem megfelelő hozzáállásáról.

A befektetők szempontjából a konfliktus elhúzódása a legrosszabb forgatókönyv, melynél a gyors válás vagy a „házasfelek” közti vita rapid rendezése is szerencsésebb szcenárió lenne.