2024 június 17

Közel 18 millió forint felügyeleti bírsággal sújtotta az MNB a 4Life Direct Kft.-t

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 17,6 millió forint bírságot szabott ki a 4Life Direct Kft. biztosítási többes ügynökre nyilvántartásainak hiányosságai, illetve az ügyféltájékoztatás, a termékelemzés és ajánlatadás, valamint a panaszkezelés kapcsán megállapított jogsértések miatt – közölte az MNB.

Az MNB a társaságnál folytatott célvizsgálata 2022. április 27-től az ellenőrzés lezárásáig tartó időszakot tekintette át. Ennek során egyebek mellett megállapították, hogy a társaság a szerződések megkötésének előkészítése során egyáltalán nem kínált versengő termékeket ügyfelei számára. Ezáltal nem többes ügynökként működött, így az ügyfelek érdekeit védő alapvető rendelkezéseknek nem felelt meg. A társaság több esetben úgy foglalkoztatott munkatársakat, hogy azok felügyeleti nyilvántartásba vétel hiányában biztosítást közvetítettek. Ezzel a társaság jelentős, az ügyfeleket védő, garanciális szabályt szegett meg. Az MNB vizsgálata szerint hiányos volt a cég közvetítői nyilvántartása, valamint az oktatási, képzési-továbbképzési belső nyilvántartásával kapcsolatosan is hiányosságokat állapítottak meg.

Továbbá a számviteli nyilvántartásaiban szereplő egyes adatok nem voltak összhangban a felügyeleti adatszolgáltatásaival. A 4Life Direct Kft. panaszkezelési szabályzatának tartalma nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. Továbbá a panaszok teljes körű és határidőben történő megválaszolására vonatkozó kötelezettségének sem tett maradéktalanul eleget – állapították meg. A vizsgálatban megállapították, hogy a többes ügynök a szerződések megkötését megelőzően nem minden esetben teljesítették teljeskörűen az ügyfelei felé fennálló, a biztosításközvetítőktől elvárt tájékoztatási kötelezettségüket. A feltárt jogsértések miatt MNB csütörtöki határozatában 15 millió forint felügyeleti és 2,6 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a többes ügynökkel szemben. Továbbá kötelezte a feltárt hiányosságok pótlására és a jogszabályszerű működés helyreállítására – közölte a távirati iroda.

Borítókép: Shutterstock