2024 június 13

Milliárdosok hobbija a futballklub-vásárlás

A világ egyik leggazdagabb embere valóban szereti a focit. Csendes, a világ előtt ritkán mutatkozó, interjúkat nem adó spanyol üzletember, a világ harmadik leggazdagabb embere, Amancio Ortega Gaona, az Inditex vállalatcsoport és a Zara divat üzlethálózat tulajdonosa. Vagyonát 2013-ban a Forbes magazin 57 milliárd dollárra taksálta. Az üzletember a Deportivo de La Coruna befektetőjeként volt ismert.

Az orosz milliárdosok szeretik a focit

Az orosz Oleg Deripaszkának, a világ másik ismert befektetőjének a vagyonát huszonnyolcmilliárd dollárra teszik. Az övé immár jó ideje az oroszországi Kuban Krasnodar. Az üzletember évek óta súlyos dollármilliárdokat invesztált a klubba.

A labdarúgás szeretetéről ismert egy további orosz milliárdos, Roman Abramovics is. Az ő vagyonát 23,5 milliárd dollárra becsülik. Az üzletember vagyonát az energetikai ágazatban alapozta meg, de világszerte úgy is ismert mint az angol Chelsea labdarúgóklub tulajdonosa.  Abramovics 2003-ban vásárolta meg a Chelsea-t, nagyjából 230 millió dollárért. Lakshmi Mittal, az Arcelor-Mittal tulajdonosa 20,5 milliárd dolláros vagyonából jelentős összegeket fektetett a tulajdonában lévő angol Queen’s Park Rangers labdarúgó csapatba.

Berlusconi visszavenné a Milan elnökségét

Több mint kilencmilliárd dolláros vagyonából jelentős összegeket fordít a sport támogatására a legendás európai politikus, korábbi olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi is, aki a többi között 1986 óta az AC Milan tulajdonosaként ismert. 2004-ig a labdarúgó klub elnöke is volt, ám akkor egy összeférhetetlenségi jogszabály miatt le kellett mondania erről a posztjáról. Miután miniszterelnöki posztjáról lemondott, úgy nyilatkozott: biztos, hogy újra átveszi a Milan elnökségét.

Nagy vitát váltott ki Németországban az egyik leggazdagabb németnek, Dietmar Hoppnak, az SAP társalapítójának a tevékenysége. A legalább négyszeres eurómilliárdos annak idején a TSG 1899 Hoffenheim csapatát „kormányozta” az alacsonyabb osztályokból egészen az elsőig, a Bundesligáig. A klubbal kapcsolatos üzleti tevékenységének kérdései álltak a viták kereszttüzében.

Rekordösszeg a  Los Angeles Clippersért

Jóllehet hamarosan kezdődik a labdarúgó világbajnokság, azért említsünk meg egy másik sportágat és milliárdost is. Az ötven leggazdagabb milliárdos között lévő Steve Ballmer, az IT óriás Microsoft korábbi „főnöke” nemrég köszönt le a posztjáról. Rossz nyelvek szerint legalább lesz ideje a hobbijára koncentrálni. Mert úgy hírlik, rekordösszegbe, kétmilliárd dollárba kerül neki a Los Angeles Clippers kosárlabdacsapat. Az ingatlanmágnás, Donald Sterling kényszerül a team eladására. A tulajdonos 1981-ben vásárolta meg a csapatot 12,5 millió dollárért, rasszista megnyilvánulása miatt azonban életfogytiglan kizárták a személyét az NBA-ból.