2024 május 20

Leálltak a Déli Áramlattal a bolgárok

Egyeztetnek Brüsszelben

A tárca képviselője úgy vélte, hogy a kérdést megvitathatják a hétfőre Brüsszelbe tervezett orosz-ukrán-EU háromoldalú gáztárgyaláson.

Plamen Oresarszki bolgár miniszterelnök a döntést azt követően jelentette be, hogy vasárnap Szófiában amerikai szenátorokkal találkozott. Azt mondta, hogy az Európai Bizottság kérésére felfüggesztették a gázvezeték bulgáriai szakaszával kapcsolatos munkálatokat. „A Brüsszellel való újabb egyeztetéseket követően meghatározzuk a munka jövőbeni menetét” – mondta Oresaszki, majd egy orosz újságíró kérdésére pontosított, miszerint a bolgár szakasz építése gyakorlatilag el sem kezdődött.

A szófiai tájékoztatón az amerikai szenátus küldöttségének tagja, John McCain republikánus politikus közölte, hogy a Déli Áramlat beruházásban csökkenteni kell az orosz részvételi arányt. Azt mondta, hogy Bulgáriának „az európai kollégákkal” együttműködve kell megoldania a problémákat.

Uniós szabályozásba ütköztek

Brüsszel kedden szólította fel Bulgáriát, hogy halassza el a Déli Áramlat gázvezeték területén átmenő szakasza kivitelezésének megkezdését, mivel az nem felel meg az érvényes uniós szabályozásnak. Az Európai Bizottság (EB) véleménye szerint az orosz gázt Ukrajna megkerülésével a Fekete-tenger alatt Bulgárián, Szerbián keresztül Magyarországra is eljuttató vezeték terve sérti az uniós szabályokat. Az úgynevezett harmadik energiacsomag tiltja, hogy gázszolgáltatók egyben gázvezeték tulajdonosok is legyenek. Az EB ezért felfüggesztette a projekt elfogadási eljárását.

„Amíg folynak a megbeszélések a bulgáriai hatóságokkal és amíg nincs meg a teljes alkalmazkodás az EU-s joghoz, addig arra kérjük a bulgáriai hatóságokat, hogy függesszék fel a projektet” – nyilatkozta az EB szóvivője, Chantal Hughes.

Az oroszok nem lesznek boldogok

A hivatalos brüsszeli bejelentést megelőzve Alekszej Miller a Gazprom vezérigazgatója és Alekszandr Medvegyev, az orosz állami energetikai holding exportvállalatának vezetője is azt hangoztatta, hogy nincs és nem is lehet akadálya a földgázvezeték megépítésének.

Medvegyev keddi moszkvai tájékoztatóján közölte, hogy a Déli Áramlat az elfogadott ütemterv szerint épül és arról is meg van győződve, hogy az első gázszállítások 2015 végén megindulnak a vezetéken. A Gazprom exportvállalatának vezetője hangsúlyozta, hogy bár jelenleg az ukrán-orosz gáztárgyalások uralják az energetikai kapcsolatokat, azokat nem szabad összekapcsolni a Déli Áramlat gázvezeték megépítésével.

Alekszej Miller szerint még van idő az Európai Bizottsággal tisztázni a Déli Áramlat és a már meglévő Északi Áramlat hasznosításával kapcsolatos kérdéseket.