2023 december 10

Megszavazták a BKV-sok béremelését

7,2 milliárd béremelésre

A testület a BKV bérmegállapodásának végrehajtásáról egyhangúlag döntött szerdai ülésén. A BKV Zrt. vezetése és szakszervezetek vezetői május 2-án írták alá a bérmegállapodást. A bérfejlesztés átlagos mértéke 15 százalék, amelyből 10 százalék alapbérfejlesztés és 5 százalék bérfelzárkóztatás célját szolgálja – elsősorban a hiányszakmák tekintetében.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

A bérfejlesztés hatására 5,8 milliárd forinttal emelkedik a bérköltség, ezzel együtt mintegy 7,2 milliárd forinttal növekednek a személyi jellegű ráfordítások az idei évben – olvasható az elfogadott előterjesztésben. A mintegy 7,2 milliárd forintos forrást a BKV és a fővárosi önkormányzat együtt biztosítja.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes azt mondta, hogy a fedezet jelentős része már most rendelkezésre áll, a végleges kiadásokról a közgyűlés következő ülésén, a költségvetés módosításával dönt.

Lezárhatják a Szabadság hidat

A fővárosi városvezetés támogatja, hogy nyáron néhány hétvégére lezárják a gépjármű- és villamosforgalom elől a Szabadság hidat és azt a gyalogosok, kerékpárosok vehessék birtokba; a döntést erről várhatóan a következő ülésén hozza majd meg a Fővárosi Közgyűlés.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A testület napirendjére került az a szocialista előterjesztés, amely azt célozta, hogy a Szabadág hidat nyissák meg a gyalogosok és a kerékpárosok számára a nyári iskolaszünteti hétvégeken, azonban a döntést a konkrétumok tisztázása érdekében elhalasztották.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a napirend vitájában elmondta: a szervezőkkel hónapok óta folytatnak egyeztetést az ügyben, a hidat szombati és vasárnapi napokon zárnák le a nyári iskolai szünetben. Augusztus 20-án és azt követően nem zárnák le a hidat – közölte.

Tarlós István főpolgármester azt mondta, hogy vizes világbajnokság idejére nem alkalmazható a kezdeményezés és, ha egyszer valaki felmászik a híd tetejére turulhoz, akkor „az egész le van fújva”. A szervezőknek ezt tudomásul kell venniük, nem történhet ilyen – tette hozzá. Az akciót ilyen kikötésekkel támogatja városvezetés – mondta a főpolgármester.