2024 július 23

Lezárult a szakképzési struktúraváltást

Lezárult a több mint 3,2 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból finanszírozott projekt, amelynek fő célja a Szakképzés 4.0 stratégia támogatása, valamint a kis- és középvállalkozások szerepvállalásának erősítése a szakképzési struktúraváltásban – tájékoztatta az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ pénteken az MTI-t.

Az Ágazati képzőközpontok, okos struktúrák és képzőhely alternatívák elnevezésű kiemelt projektet az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. és a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Nonprofit Kft. konzorciumban valósította meg a Széchenyi 2020 programban. Az IKK honlapján ismerteti, hogy a projektben a kis- és középvállalatok szerepvállalásának erősítése és a szakképzési struktúraváltásra való felkészítése érdekében képzéseket szerveztek ágazati képzőközpontok vállalati résztvevőinek. Része volt a projektnek az ágazati kompetenciák mérésére alkalmas eszközök módszertani kialakítása, és a próbamérések elvégzése és pilot jelleggel egy modellvállalat szimulációs programjának összeállítása is.

A projektben 544 helyen felmérték a szakképzési centrumok humán és tárgyi infrastruktúrájának minőségét és mennyiségét, benne az intézményrendszer épületenergetikai és építészeti jellemzőit. A szakképzési centrumok energiahatékonyságának növelése érdekében két szakképzési centrumban pilot jelleggel 387 okosmérő eszközt is telepítettek. A közlemény szerint a projekt során az ágazati képzőközponti és duális együttműködés iránt érdeklődő 290 vállalati részvevő számára szakképzési struktúraváltásra felkészítő képzéseket szerveztek. A projekt 24 szakképzési centrum és 4 agrárszakképzési centrum koordinálásával, monitorozásával hozzájárult a vállalati kapcsolatok szélesítéséhez és az intézményrendszer infrastrukturális fejlesztéséhez – írták.