2023 november 29

Közel tíz éve nem volt ilyen jó a befektető hangulat

Jó hangulatban

Májusban 27,4 pontra, 2007. júliusa óta legmagasabb szintre került a Sentix frankfurti gazdaságkutató intézet befektetői hangulatindexe az áprilisi 23,9 pontról.

Tavaly májusban jóval alacsonyabban, 6,2 ponton állt a mutató. Elemzők idén májusra gyengébb, 25,3 pontos mutatóra számítottak. Májusban az aktuális helyzetre vonatkozó alindex 2008 januárja óta legmagasabb szintre, 34,5 pontra emelkedett az áprilisi 28,8 pontról.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

A kilátásokra vonatkozó almutató 2015 augusztusa óta legmagasabb értéken, 20,5 ponton állt májusra az áprilisi 19,3 pont után.

Nyert Macron, de mi jön utána?

Míg a tavalyi év a meglepetések éve volt, az idei évben eddig bejött a papírforma. A mérsékelt jelölt, Emmanuel Macron győzelmével azonban nemcsak az Európai Unió, de a befektetők is megkönnyebbülhetnek – így látja a K&H Alapkezelő.

A tavaly év elején tapasztalt recessziós félelmeknek nyoma sincs, a kínai gazdaság a tervezett ütemben növekszik, miközben az európai gazdaságok kilátásai is sokat javultak. Mindezek eredményeként idén a világgazdaság 3,3 százalékkal bővülhet, a gyorsuló növekedés pedig a nyersanyagpiac számára is kedvező, és az infláció is élénkül.