2023 december 10

Kivel jár jobban a forint, Le Pennel vagy Macronnal?

Túl vagyunk a francia választások első fordulóján, az első helyen végzett a reform és Európa párti centrista Emanuel Macron, és vele együtt bejutott a második fordulóba az ellentmondásos Marine Le Pen a Nemzeti Frontból.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

A választást megelőző közvélemény kutatások az első fordulót illetően különösebben nem tévedtek, így megbízhatóságuk a második fordulóra aránylag magas szinten marad. Az előzetes számok alapján jelenleg Emmanuel Macron tűnik erősebb ellenfélnek, mint Marine Le Pen.

A legvalószínűbb forgatókönyv: Macron győzelme

A forint, mint egy magasabban kamatozó pénznem, a kedvezőbb időkben rendszerint nagyobb figyelmet von magára a spekuláns tőke részéről, ami azonban az Európában fellépő idegesség vagy feszültség idején ismét, azonnal eltűnik. Macron győzelme minden valószínűséggel alaposan csökkentené a mostani bizonytalanságot a piacokon, és támogatná a közös európai valutát.

”A centralista jelölt győzelme és Franciaország helyzetének megszilárdulása az EU-ban még többet segíthetne a feltörekvő piacok érzékeny valutáinak, és a forint az euróval szemben valószínűleg enyhén erősödne.” – vélekedik az AKCENTA CZ szakértője.

Macron győzelme Franciaország és az EU kapcsolatainak megszilárdulását, az ország szociálliberalizmusának megerősödését, és a politikai bizonytalanság általános csökkenését jelentené az euró zónában. Ez a forgatókönyv egyértelműen az euró javát szolgálná, amely megcélozhatná az 1,10 USD/EUR szintet is.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Le Pen győzelme : borítékolt népszavazás a kilépésről?

Az AKCENTA CZ szakértője úgy véli, ha Le Pent választanák meg Franciaország elnökévé, a közép-európai valuták valószínűleg nem kerülhetnék el a gyengülést. Az EU keretein belüli kapcsolatok, és általában az Unió struktúrájának kiéleződése egyértelműen nem játszana a közép-európai országok kezére, mégpedig többek között a miatt sem, hogy ők jelentős támogatásnak a kedvezményezettjei.

A forint ilyen eredmény esetén az euróval szemben az éves minimum közelébe kerülne. Le Pen szélsőségesebb reformok formájában történő erélyesebb hozzáállása esetén (beleértve Franciaország EU tagságának veszélyeztetését is) a forint veszteségei jelentősen nagyobbak lehetnének.

E győzelem és a Frexit általi fenyegetettség nem hagyja nyugodni a pénzpiacokat. Egy ilyen forgatókönyv ugyanis kritikusan veszélyeztetné az egész EU létét, ami a jelenlegi, bizonytalan geopolitikai helyzetben valószínűleg teljes káoszt hozna.

Megkérdőjeleződne a közös európai valuta léte is, amely Le Pen győzelme esetén alapvetően meggyengülne az amerikai dollárral szemben. Azon politika alapján, amelyet Le Pen szorgalmazna, az euró ezeket a veszteségeit az „anti-EU” forgatókönyv esetén csak tovább mélyítené. Azonban ha kiderülne, hogy az érvényesíteni kívánt szélsőséges reformok nem fognak megvalósulni, esetleg korrigálni tudna.