Rendkívüli Hírek:

2023 június 06

Kína mellett mi sem mehetünk el szó nélkül

Jó lehetőség a tudáscserére

Nagy Márton hozzátette: Kína szerepe megkérdőjelezhetetlen a 21. században, gazdasága továbbra is jelentős mértékben bővül, a legnagyobb exportőr a világban, a kínai renminbi (RMB) a nemzetközi fizetésekben a hatodik leggyakrabban használt pénznem.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

A jegybank renminbi programja, befektetése a kínai államkötvényekbe mutatja a kínai pénzpiacokban rejlő lehetőségeket, és a mostani konferencia jó alkalom a tudás és tapasztalatok megosztására és új együttműködések kialakítására – emelte ki.

Kína pénzpiacait is hozzáférhetővé teszi

Kína a gazdasága mellett a pénzpiacait is hozzáférhetővé teszi külföldieknek, lehet kínai kötvényeket vásárolni és a részvénypiacba fektetni, valamint közvetlen RMB-forint kereskedelem is elérhető, tavaly december óta a magyar és a kínai piacon is – mondta.

Az Egy övezet egy út kezdeményezés és a 16+1 (Kínát és a kelet-közép-európai, valamint balti országokat magába foglaló) együttműködés is a gazdasági, kereskedelmi és befeketési kapcsolatok további mélyítését szolgálja – mutatott rá az alelnök.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Kérdés, hogy lesz-e pandakötvény

Palotai Dániel, az MNB ügyvezető igazgatója elmondta: a kínai-magyar kereskedelmi kapcsolatok folyamatosan bővülnek, nagyon jó a két jegybank közötti együttműködés. Tavaly a kínai export Magyarországra 4,4 milliárd eurót tett ki, míg a kínai import Magyarországról 2 milliárd eurót.

Emlékeztetett arra, hogy 2015-ben a Bank of China RMB klíring központot nyitott Budapesten. Elmondta, a jegybank budapesti renminbi kezdeményezésének köszönhetően jelentősen nőtt a magyarországi RMB-piac, elérhetőek RMB-alapú kölcsönök és betétek, és RMB-alapú számlák is. Idén az ügyvezető igazgató várakozása szerint nő a RMB használat a kereskedelemben, a klíringügyletekben, nő a jegybank RMB-kvótája és a RMB-forint piac is erősödik.

Ma még kérdés, hogy lesz-e pandakötvény Magyarországon (a Kínai Népköztársaság belső piacán is forgatható, jüanban jegyzett kötvény) és az is, hogyan képzeli a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az RMB piac fejlesztését – tette hozzá.