2023 december 10

Kiderült, melyik textil maszk mennyi vírust szűr ki

Mára tudjuk, hogy a COVID-19 fertőzés átadása leginkább a maszkhordással előzhető meg. Sőt, néhány vizsgálat  arra mutat rá, hogy a maszk magát a viselőjét is védi bizonyos fokig.
Köhögés, tüsszentés, de még beszéd közben is páraszemcsék és velük együtt kórokozók kerülnek a levegőbe. A helyesen viselt és kellően tiszta szájmaszk abban segít, hogy minél kevesebb kórokozó jusson át a fertőzöttből valaki másra. Amikor azonban a különféle maszkok szűrési hatékonyságát vizsgálták, kutatók azt találták, hogy bizonyos maszktípusokat gyakorlatilag hiába hordjuk.

Orvosi kell, kétrétegű pamut? Vagy a csősál is elég?

Néhány hónapja látott napvilágot az az eredmény, amelyben kutatók egy csoportja 14 általánosan elérhető maszktípust, köztük az egészségügyben használatos N95 (KN95) maszkot, pamut maszkokat, Bandana kendőt és csőalakú nyakmelegítőt tesztelt áteresztőképességük szerint. Az észak-karolinai Duke University fizikus kutatói egy feketedoboz, egy lézersugár és egy mobiltelefon kamerája segítségével mérték, átlagos beszéd közben mennyi csepp jut át a különféle maszkokon. (A CNN látványos videót készített a tesztelésről.) Minden maszkot tízszer teszteltek le.

Az eredmények szerint a leghatékonyabb maszk a szelepes N95-ös volt (2.  fotó). Az eldobható háromrétegű sebészeti maszkok (1. fotó) és a házilag varrt pamutmaszkok szintén jól teljesítettek.
A legkevésbé hatékonyak azok a fleece anyagból készült csősálak, amelyeket például futáshoz árulnak nyakmelegítőként (11. fotó). Ez az anyag a légzés során keletkező nagyobb cseppeket kisebb részecskékre bontja, ezek pedig utána könnyebben áramlanak a levegővel. A kendőből hajtogatott, kötözött maszkok (12. fotó) szintén rosszul teljesítettek.

Tesztelték, hogy a moshatók közül melyik a legbiztonságosabb anyag

Az újrahasználható, mosható maszkok használata egyértelműen fentarthatóbb megoldás az egyszerhasználatos, eldobható polipropilén maszkoknál. A szövetmaszkok tartósabbak, moshatók, ezért fenntarthatóbbak és olcsóbbak, mint az eldobhatók.

De mennyire biztonságos, ha házilag varrunk vagy varratunk magunknak szájmaszkot. Milyen alapanyagot érdemes választani: pamutot vagy műszálas anyagot? Vajon jó ötlet a póló vagy az ing újrahasznosítása?

A Tudatos Vásárlók Egyesületének társszervezete, a francia UFC – Que Choisir fogyasztói szervezet 18 különböző maszktípust, köztük 14 házilag varrt maszkot teszteltek, hogy kiderüljön, melyik anyag szűri leghatékonyabban a vírust és közben melyikben mennyire könnyű levegőhöz jutni.

A házi készítésű maszkok varrásához különféle anyagokat vásároltak:  többféle szálsűrűségű pamutot, valamint poliésztert, illetve ezek keverékeit, és olyanokat is, amelyek elasztánt, viszkózt vagy poliamidot tartalmaztak.

Szűrési hatékonyságot és légáteresztő képességet is mértek új maszkokon és olyanokon, amelyeket 10-szer 60°C-on kimostak. A megvizsgált 14 féle maszk 2 rétegű volt, tesztjüket pedig 2 eldobható anyaggal egészítették ki: Kleenex márkájú papírzsebkendővel és Okay márkájú papírtörlővel.

Milyen anyagból készül a jó DIY-maszk?

A szűrési és légáteresztő méréseket 9 és 10 mosás után végezték el, majd összehasonlították őket a kereskedelmi forgalomban kapható nem egészségügyi célú védőmaszkok hatékonyságával. Tesztelés előtt a maszkokat két azonos rétegű anyagból varrták össze, a farmer kivételével, amelyet vastagsága miatt egyszerű finom pamuttal bélelték.
Hatékonyság szerint az eredményeket 2 kategóriába sorolták:

  1. kategória a 3 mikronnál nagyobb részecskék több mint 90% -át szűri ki;
  2. kategória, a 3 mikronnál nagyobb részecskék több mint 70% -át szűri ki.

Az eredmények alapján általában elmondható, hogy a legjobban újonnan és többszöri mosás után is a magas pamut tartalmú, ám elasztánt is tartalmazó szövetek szűrik a viselő által kilélegzett levegőt.
Úgy látszik, hogy a pamuttartlamú anyagok többségénél a mosással egyre nehezebbé válik a légzés, míg pl. a 100-ban műszálas anyagoknál ez a mosással nem változik.
Meglepetést okozott a tesztelőknek a papír zsebkendő, amely mindkét értékelési szempont alapján nagyon jól végzett.

Ha tehát biztosra akarunk menni, megtehetjük, hogy helyet biztosítunk a két réteg között egy harmadiknak is: a zsebkendőnek. Ez a megoldás megfelelő védelmet nyújt, könnyen elérhető és olcsó. Figyelni kell azonban a zsebkendő rendszeres cseréjére, mivel a papír érzékeny a nedvességre.

Az eredményeket látva a papírzsebkendő jó választásnak látszik akkor is, amikor nincs nálunk maszk, és olyan helyen vagyunk, ahol ugyan nem kötelező a szabályos maszkviselés, viszont valamivel mégis szeretnénk eltakarni arcunkat.

Annak, aki saját magának akar maszkot varrni, számos szabásminta áll rendelkezésére az interneten, a maszk anyagának kiválasztásakor pedig, mint látjtuk, fontos szempont lehet a hatékonyság.