2023 április 02

Kevesebb megrendelés az állami szektorban

Csökkent a volumen

Rigó Csaba Balázs, a hatóság elnöke az ülésen az írásos beszámolót kiegészítve arra hívta fel a figyelmet, hogy 2016-ben a közbeszerzések száma nem érte el az előző évit. Az írásos beszámoló szerint tavaly 1602,43 milliárd forint értékben 1557 közösségi, és 404,64 milliárd forint értékű 7093 nemzeti közbeszerzési eljárás volt.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”110″]

Az elnök a kötelező hatósági feladatok közül kiemelte, részt vettek a hirdetmények vizsgálatában, kezelésében, eredményesen dolgoztak a szerződésteljesítés ellenőrzésében. Rigó Csaba Balázs kitért arra, hogy tavaly a közbeszerzési döntőbizottság 1046 jogorvoslatban jár el, a megállapított bírság 2016-ban megötszöröződött 2015-hoz képest.

Félmillárdos bírságolás

Az írásos beszámoló szerint 2016-ban a közbeszerzési döntőbizottság 499 millió forint bírságot szabott ki a 2015. évi 104,6 millió forinttal szemben, az idén pedig a 500-1000 millió forint pénzbírságot prognosztizálnak. A Közbeszerzési Hatóság elnöke úgy értékelte, hogy tavaly a döntőbizottság karakteresebben működött, differenciált bírságolási technikát alkalmazott.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Példaként említette, hogy esetenként méltányosságot gyakorolt, máskor viszont jelentősebb bírságot állapított meg. Fontosnak nevezte az elnök, hogy a kötelező feladat ellátása mellett a Közbeszerzési Hatóság szolgáltató is legyen. Megemlítette a megújult, logikusabb felépítésű, sok információt tartalmazó honlapjukat.

Mobilon a közbeszerzések

Rigó Csaba Balázs felhívta a figyelmet a hatóság ingyenesen letölthető applikációjára, ahol napra készen nyomon követhetők a közbeszerzési hirdetmények, továbbá bemutatják a szerződésteljesítés ellenőrzésekor tapasztalt hibákat, valamint hírt adnak a jó gyakorlatokról, statisztikákról.

A gazdasági bizottság a Közbeszerzési Hatóság 2016. évi beszámolójáról elfogadott határozatban egyebek közt kimondta: a hatóság a bürokrácia csökkentésére, valamint az eljárások egyszerűsítésére és gyorsítására irányuló jogalkotói szándékhoz csatlakozva, több önkéntes feladatot is vállalt 2016-ban.