2024 május 20

Káosz uralkodik Athénban

Athénban szünetel a metró- és villamosközlekedés, járnak ugyanakkor a buszok és a trolibuszok. A sztrájkolók a tervek szerint csütörtökön délután a törvényhozás épülete elé vonulnak.

Görögországban a hét elején a bírák és az állami kórházak orvosai munkalassító sztrájkot tartottak, pénteken pedig az adóhivatalok dolgozói teszik le a munkát. A múlt héten jelentette be Görögország két legnagyobb szakszervezete, hogy 24 órás általános sztrájkot tart szeptember 26-án, tiltakozásul a tervezett további megszorítások ellen.

A sztrájkot meghirdető két érdekvédelmi szövetség, a magángazdaságban dolgozók vezető szakszervezete, a GSEE, valamint az ADEDY közszolgálati szakszervezeti szövetség mintegy 2,5 millió munkavállalót képvisel, ez a görög foglalkoztatottak mintegy fele. A Görögországnak hitelezők a következő két évre mintegy 11,5 milliárd eurós pótlólagos megtakarítási csomag elfogadását várják a görög kormánytól cserébe azért, hogy folytatódjon a hitelfolyósítás. Az erről folyó egyeztetések a közeli napokban várhatóan lezárulnak.