2023 január 27

Jókedvű mindenki New Yorkban

Közép-európai idő szerint este fél nyolc körül a 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatója 0,72 százalékos, a tőzsdén jegyzett legnagyobb részvénytársaságok Standard & Poor’s 500-as mutatója 0,73 százalékos pluszban állt, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,62 százalékos emelkedést jelzett. A tőzsdei árfolyamok emelkedésének csütörtökön világszerte lendületet adott, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szerdán jelezte monetáris lazítási szándékát, amelynek célja a gazdasági növekedés ösztönzése.

A kedvező piaci hangulatban a tőzsdén jegyzett legnagyobb részvénytársaságok Standard & Poor’s 500-as mutatója nyitás után rekordot ért el New Yorkban. Ágazati szinten az iparvállalatok mellett a technológiai és az energiaszektor részvényei teljesítettek a legjobban. A nagyvállalatok között a nap egyik nyertese csaknem 8 százalékos plusszal az Oracle részvénye volt, miután a számítástechnikai szolgáltató konszern negyedéves profitja és nyeresége a befektetők számára megnyugtatóan nőtt. A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék ára jelentősen emelkedett. Közép-európai idő szerint este fél nyolc körül a New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) 2 dollár 94 cent (5,45 százalék) plusszal, 56,91 dolláron állt.

Az északi-tengeri Brent olaj hordónkénti ára pedig 2 dollár 48 centes (4,01 százalék) emelkedéssel, 64,30 dollár volt. Az arany unciánkénti ára 3,36 százalékkal, 45,35 dollárral 1394,15 dollárra emelkedett, a Fed kamatcsökkentési szándékának jelzését követően a nemesfém ára csütörtökön több mint öt éves csúcsot ért el. A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1288 dollárt adtak a délután fél négykor jegyzett 1,1299 dollár után.