2023 február 05

Jó hírek szállingóznak Európából

Októberben az euróövezetben 0,4 százalékos, az EU 28 tagállamában 0,5 százalékos csökkenést regisztráltak naptárhatástól megtisztítva havi összevetésben. Az adatot szolgáltató 21 tagállam közül 19-ben nőtt, ugyanakkor Máltán 2,1 százalékkal, Romániában 0,3 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom novemberben havi szinten.

Októberhez képest a legnagyobb növekedést, 3,1 százalékot Portugáliából jelentették. 2012. novemberrel összehasonlítva 18 országban nőtt, miközben Máltán 0,6 százalékkal, Belgiumban és Finnországban egyaránt 0,5 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom. A legnagyobb mértékben, 12,6 százalékkal Luxemburgban nőtt a kiskereskedelmi forgalom novemberben éves szinten.

Lassan talpra állhat a magyar kiskereskedelem

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az első becslés alapján szerdán jelentette, hogy tavaly novemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene 4,9 százalékkal nőtt 2012 novemberéhez képest a naptárhatástól megtisztított adatok szerint, míg a kiigazítatlan adat 4,4 százalékos növekedést jelez az előző havi egyformán 2,5 százalékos növekedés után. A naptárhatással korrigált előzetes adatok szerint az élelmiszerek értékesítése 4,5, a nem élelmiszer jellegű termékeké 4,8, az üzemanyag eladások 5,0 százalékkal haladták meg tavaly novemberben az egy évvel korábbit. Az októberi adatok rendre 1,2, 3,3, illetve 3,7 százalékos éves növekedést mutattak.

Az alacsony infláció segítette a kiskereskedelmi forgalom tavaly novemberi, a vártnál nagyobb mértékű növekedését az Erste és a TakarékBank szakértői szerint, akik úgy vélik, lassan talpra állhat a kiskereskedelem.