Rendkívüli Hírek:

2023 március 28

Lassan talpra állhat a kiskereskedelem

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az első becslés alapján szerdán jelentette, hogy tavaly novemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene 4,9 százalékkal nőtt 2012 novemberéhez képest a naptárhatástól megtisztított adatok szerint, míg a kiigazítatlan adat 4,4 százalékos növekedést jelez az előző havi egyformán 2,5 százalékos növekedés után. A naptárhatással korrigált előzetes adatok szerint az élelmiszerek értékesítése 4,5, a nem élelmiszer jellegű termékeké 4,8, az üzemanyag eladások 5,0 százalékkal haladták meg tavaly novemberben az egy évvel korábbit. Az októberi adatok rendre 1,2, 3,3, illetve 3,7 százalékos éves növekedést mutattak.

Bíznak és vásárolnak az emberek

A várakozásoknál (2,8-3 százalék) lényegesen gyorsabban, 4,9, százalékkal növekedett a kiskereskedelmi forgalom novemberben az előző évihez képest – mutatott rá Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. senior elemzője. Hozzátette: az előzetes becslés alapján a kiskereskedelmi értékesítések megközelítően 2,4 százalékkal növekedhettek az előző havihoz képest, ami tükrözi a meredeken javuló fogyasztói bizalmat, valamint a 38 éves inflációs mélypont és a pedagógus béremelések miatt megugró reálbérek pozitív hatását. Kiemelte, hogy a kiskereskedelmi forgalom kiegyensúlyozott növekedésére utal az, hogy az élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek, a nem-élelmiszer ágazatok forgalma, és az üzemanyag-kiskereskedelem forgalma hasonló, 4,5 százalék feletti mértékben nőtt.

Suppan Gergely szerint a bérek és nyugdíjak tavalyi jelentős reálnövekedése, valamint bázishatások miatt a kiskereskedelmi forgalom növekedése a tavalyi utolsó negyedévben megközelíthette a 4 százalékot, így a háztartások fogyasztása érdemben járulhatott hozzá a negyedik negyedéves GDP növekedéshez. Ez alátámasztotta azt a várakozásukat, hogy GDP növekedése az utolsó negyedévben elérhette a 2,8 százalékot. Tavaly összességében a kiskereskedelmi forgalom növekedése meghaladhatta az 1 százalékot, idén pedig meghaladhatja a 3 százalékot részben a bázishatások miatt várhatóan erős első negyedév, részben pedig a 2-2,5 százalékos várható reálbér-növekedés hatására – közölte a TakarékBank senior elemzője.

Lassan áll talpra a kiskereskedelem

Gabler Gergely, az Erste vezető elemzője is kiemelte, hogy az adatok sokkal jobbak lettek az általuk várt, 2,7 százalékos éves növekedésnél. A szakértő szerint lassú talpra állás mutatkozik a kiskereskedelemben. Ez elsősorban a rendkívül alacsony inflációnak köszönhető, amely miatt az alacsony jövedelmű háztartásokban – amelyek nem takarítanak meg havi bevételükből – nőtt az elkölthető jövedelem – jelezte a szakértő.