2024 június 17

Jelentősen drágult az orosz olaj

Jelentős drágulást mértek

Tavaly január-márciusban mindössze 31,99 dollár volt az Urals átlagára. Márciusi átlagban 49,76 dollár volt az Urals ára, míg egy évvel korábban 36,53 dollárra rúgott, azaz több mint 36 százalékkal drágult.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

Az Urals, mint minden más olajfajta ára tavaly novemberben kezdett el emelkedni, miután a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjai megállapodtak az olajtermelés csökkentéséről 2017 első fél évére vonatkozóan.

Itthon is emelkednek az árak
Emelkedik bruttó 5 forinttal a 95-ös benzin és 4 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára szerdán. Az emeléssel a benzin átlagára 354 forint, a gázolajé pedig 353 forint lesz. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Erről állapodtak meg korábban

A szervezeten kívüli nagy olajexportőr országok decemberben csatlakoztak a megállapodáshoz, amely a túlkínálat csökkentése révén feltornázta az energiahordozó árát. Az Urals minősége gyengébb az északi-tengeri Brenthez képest, magasabb a kéntartalma.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Oroszország a világ legnagyobb olajtermelője, a költségvetés jelentős bevételre tesz szert a nyersolaj exportjából. Tavaly az év egészében az Urals átlagára 41,9 dollár volt, 18,2 százalékkal alacsonyabb a 2015-ben mért 51,3 dollárnál. 2014-ban még 97,6 dollárra rúgott az orosz nyersolaj átlagára.

Olvasta már?
Az újabb orosz híradások szerint a tíz halálos áldozat mellett mintegy félszázan sebesültek meg abban a két robbanásban, amely hétfőn történt a szentpétervári metróban.