2024 április 24

Ismét államosítás jöhet

Tárgyalásokat kezdenének az algyői Szőreg-1 biztonsági földgáztárolót üzemeltető MMBF Zrt. tulajdonjogának átruházásáról – tájékoztatott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A szándéknyilatkozat értelmében a magyar állam a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. útján 51 százalékos többségi részesedést szerez az MMBF-ben. A jelenleg meglévő 72,46 százaléknyi Mol-részesedésből fennmaradó 21,46 százalékot pedig az MMBF-ben eddig is kisebbségi tulajdonos MSZKSZ vásárolja meg. Így az elképzelések szerint az MMBF tulajdonosi struktúrája úgy alakul majd, hogy az 51 százalékos MNV mellett az MSZKSZ 49 százalékos részvénycsomag felett rendelkezik – derül ki a közleményből. A felek rögzítették, hogy a tulajdon-átruházási szerződéseket a szükséges vagyonértékelések elvégzése után, 90 napon belül megkötik.

A csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg, hogy a nemzeti fejlesztési miniszternek haladéktalanul meg kell kezdenie a tárgyalásokat arról, hogy az állam többségi részesedést vásároljon az MMBF Földgáztároló Zrt.-ben. A vásárlás célja, hogy erősödjön az állam szerepe a stratégiailag kiemelt fontosságú energiagazdálkodásban, illetve az ország energiaellátásának stabilitása érdekében van rá szükség – indokol a kormányhatározat.

Az MMBF üzemelteti az Algyőn 2009-ben létesült 1,9 milliárd köbméter kapacitású gáztárolót, amely Magyarország biztonsági gázkészletén túl kereskedelmi célú készleteket is tárol. A Szőreg-1 biztonsági gáztároló segítségével az állam még a téli hónapokban is garantálni tudja a lakosság számára a lehető legalacsonyabb gázárat, ezzel támogatva a rezsicsökkentési törekvéseket – közölte az NFM.

A szándéknyilatkozat aláírása megfelel annak a kormányzati célnak, hogy a gáz biztonsági készletezését állami tevékenységként állami tulajdonú tároló végezze. A lépéssel az állam egy korszerű technológiát üzemeltető és üzleti értelemben is sikeres cégben szerez többségi tulajdonrészt. Az MMBF megvásárlása a központi költségvetés egyenlegét nem érinti, mivel az államháztartási körön kívül bonyolódik le. A megállapodás jól illeszkedik a Mol egyértelmű profiltisztítási stratégiájához is – hangsúlyozta közleményében a fejlesztési minisztérium.