2024 március 04

Iránban terjeszkedik a Renault

Új munkahelyek jöttek létre

Két iráni vállalat, az IDRO és a Negin Group, valamint a francia Renault között hétfőn megszületett a megállapodás, melynek keretein belül jövőre mintegy 150 ezer, 2019-ben pedig újabb 150 ezer járművet gyárthat Iránban a 3 cég közös vállalata, amelyben a Renault-nak 60 százalékos részesedése lesz.

A 660 millió eurós beruházás 3000 új munkahelyet teremthet Iránban. A teheráni üzemben a jövő évben Duster és Symbol modellek gyártása kezdődhet meg. Tavaly a francia PSA Peugeot Citroen autógyártó egyezett meg iráni partnerével egy új iráni autógyár létesítéséről, ahol évi 200 ezer járművet gyárthatnak.

Egyre több autógyárat szeretnének

Iránban évente mintegy 1 millió 350 ezer járművet gyártanak, azonban az iráni hatóságok reményei szerint ez a szám 2025-re elérheti az évi 3 milliót. A 2015-ös bécsi atommegállapodás óta, aminek nyomán szankciókat oldottak fel, számos európai vállalat igyekszik szorosabbra fűzni üzleti kötelékeit az országgal.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Szankciók és rakétaprogram

Donald Trump amerikai elnök múlt szerdán írta alá a washingtoni kongresszusban elsöprő többséggel jóváhagyott Oroszországot, Iránt és Észak-Koreát újabb büntetőintézkedésekkel sújtó törvényt.

A törvény Teheránt érintő része szankciókat helyez kilátásba az iráni ballisztikus rakétaprogramban résztvevőkkel szemben, megerősíti a közel-keleti ország elleni fegyverembargót, és célba veszi az iráni Forradalmi Gárdát, az ország elithadseregét is. Irán időről-időre hajt végre kísérleteket ballisztikus rakétákkal, illetve a közelmúltban egy olyan rakétát is kilőtt, mely műholdat is képes pályára állítani.

Az atomalku értelmében Irán semmilyen tevékenységet nem folytathat olyan eszközökkel, melyek képesek nukleáris töltetet célba juttatni, de Teherán következetesen azt állítja, hogy rakétái nem ilyenek.