Rendkívüli Hírek:

2024 február 27

Enyhén emelkedtek a tengerentúli indexek

Minimális emelkedés

A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,02 százalékos, a részvények szélesebb körét felölelő S&P500 index 0,01 százalékos erősödéssel, a technológiai papírok Nasdaq Composite indexe pedig 0,14 százalékos plusszal kezdte a kereskedést.

A hétfői tengerentúli tőzsdenyitáskor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 65 cent csökkenéssel 51,77 dolláron állt. Ugyanekkor Londonban a FTSE100 index 0,19 százalék erősödést jelzett, Párizsban a CAC40 index 0,07 százalék pluszban, a frankfurti DAX 0,45 százalék mínuszban volt.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Erősödéssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 66,71 ponttal, 0,3 százalékkal, 22 092,81 pontra nőtt. Az S&P 500-as mutatója 4,67 ponttal, 0,19 százalékkal emelkedett, és 2476,83 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 11,22 ponttal, 0,18 százalékkal lett több és 6351,56 ponton zárt.

Amerika búcsút int a klímaegyezménynek

Az amerikai kormány szombaton írásban értesítette az Egyesült Nemzetek Szervezetét (ENSZ) a párizsi klímaegyezményből történő kilépési szándékáról.

Kint is vagyunk, bent is vagyunk

Az amerikai külügyminisztérium ugyanakkor közleményben jelezte, hogy a kormányzat a jövőben is változatlanul részt vesz a klímaváltozásról folyó nemzetközi tárgyalásokon, beleértve a párizsi egyezmény végrehajtásáról szóló megbeszéléseket is.

A washingtoni hivatalos értesítés az első írásbeli jelzés az ENSZ-nek az amerikai kormány azon szándékáról, hogy kilépteti az országot a 2015-ben a francia fővárosban csaknem 200 ország által aláírt nemzetközi egyezményből.

Az értesítés ugyanakkor csak jelképes, és nincs jogi hatálya, mert az egyezmény lehetőséget ad ugyan arra, hogy egy ország 2020. november 4-ig teljesen kilépjen, ám formálisan erről 2019 előtt nem küldhet értesítést a világszervezetnek.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Érdekvédelem

A további egyeztetésekben és megbeszéléseken történő változatlan amerikai részvételről szóló külügyminisztériumi kommüniké hangsúlyozza: az amerikai kormány célja „az Egyesült Államok érdekeinek védelme és annak biztosítása, hogy a kormányzat számára a jövőben valamennyi megoldás nyitva maradjon”.

Donald Trump elnök az idén júniusban jelentette be, hogy kilépteti az Egyesült Államokat a párizsi klímamegállapodásból, igaz, hozzátette, hogy kormánya készen áll vagy tárgyalásokat kezdeni az újbóli belépésről, vagy teljesen új, az amerikai érdekeknek jobban megfelelő megállapodás kimunkálásában részt venni.