Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Szinte megjósolhatatlan a görög GDP

Az eltérések miatt

Az Elstat azzal indokolta a lépést, hogy az utóbbi időben túl nagy volt a diszkrepancia (összeférhetetlenség) a hiányos adatokon alapuló gyorsbecslés és az ideiglenes adat között.

„Az eltérések miatt a következő negyedévekben valószínűleg nem közlünk gyorsbecslést” – mondta az Elstat illetékese.

A gyorsbecslést a tárgyidőszakot követő 45. napon, az Elstat által ideiglenes adatnak nevezett és ugyancsak revideálható előzetes becslést pedig a tárgyidőszakot követő 60. napon közölték.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Egyébként se kötelező

Az Európai Unióban nem kötelező a gyorsbecslés publikálása. Az utóbbi két negyedévben valóban tekintélyes volt az eltérés. Az Elstat június 2-án az első becslésben szereplő 0,1 százalékos csökkenésről 0,4 százalékos növekedésre javította a GDP első negyedévi alakulására vonatkozó adatot.

Márciusban pedig azt jelentette, hogy a GDP 2016 utolsó negyedében 1,2 százalékkal zsugorodott a két héttel korábban közölt 0,4 százalékkal szemben. A statisztikák hitelessége különösen kényes kérdés Görögországban. Brüsszel szigorúan felügyeli az adatok minőségét, mióta 2010-ben, a görög pénzügyi válság kirobbanásakor kiderült, hogy Athén manipulálta a statisztikákat.