2024 június 18

Infláció vagy adósságelengedés? Van harmadik út is…

Mivel a Fed mégsem kezdi el fokozatosan kivezetni eszközvásárlási programját, egyre erőteljesebben jelentkezik a kamatvárakozások átállításának igénye, azaz a gazdasági láthatáron a tökéletes vihar fellegei gyülekeznek. A Saxo Bank most közzétett negyedéves kitekintése szerint ez jó hírnek tekinthető. A példátlan monetáris kísérlet megállításának egyetlen módja, ha kudarcnak bizonyul, mert nem sikerül elhitetnie magáról, hogy képes azt megteremteni, aminek mindig is elsődlegesnek kell lennie: több munkahelyet és növekvő jövedelmet.

A saját hitelességét viszi a vásárra a Fed

A Saxo Bank szerint a gyenge gazdaság és különösen a szenvedő munkaerő piac miatt a Fed keze béklyóba van kötve, így a mennyiségi lazítást (QE) nem kivezetni fogja, hanem növelni lesz kénytelen jövőre, mert a gyenge gazdaság képtelen a Fed támogatásának kivonását elviselni. A piacok ízlelgetik a gondolatot, hogy nem kevesebb, hanem több lazítás következik, előttünk pedig újra felcsillan a remény, hogy a bővítés-színlelés révén az eszközök értékelését sikerül majd még magasabbra tornászni.

Túl sok a könnyen elérhető pénz

A kialakult helyzetről Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza kijelentette: “Üres tankkal próbál haladni a globális gazdaság. 2014-ben nagyobb vita kerekedik majd arról, hogyan lehet valóban kilépni a „bővítés-színlelés” jelenlegi korszakából. A piac jelenleg csak két forgatókönyvet tud elképzelni: Vagy elinfláljuk a gazdaságot az adósságteher csökkentése érdekében, vagy pedig a kincstárak és a jegybankok írják le egymás között az adósságot. Szerintem van egy harmadik lehetőség is: megismétlődnek az 1940-es évek, amikor a Fed utoljára vett részt úgynevezett „piacmentő” akcióban. Akkor a Fedet a dezinfláció és a recesszió segítette ki a slamasztikából, márpedig a recessziót ugyanaz a politika okozta, amely miatt ma lassabb a fellendülés: túl sok volt a könnyen elérhető pénz. A történelem önismétlésre készül, de csak azért, mert mi képtelenek vagyunk elfogadni, hogy változásra van szükség.”

A távolabbi jövőben azonban, talán akár 2014 elején, mégiscsak megtörik a QE ciklusa (vagy a lazításra adott piaci reakció), mert a Fed egyre inkább a saját hitelességét viszi a vásárra. A politika történetében végül is a jelentős változásokat mindig tőzsdei hanyatlás vagy a munkanélküliségi ráta túlságosan és elviselhetetlenül magas szintje vezette be. Más szóval a mennyiségi lazítás, mint politikai eszköz csak akkor kerül veszélybe, ha a piac nem ünnepli, hanem kerek perec visszautasítja.

Erősödik majd az ellenszél

A Saxo Bank tanácsa szerint érdemes arra felkészülni, hogy a IV. negyedév jól indul, majd az idő múlásával egyre nagyobb ellenszél kerekedik az eszközök piacain. Steen Jakobsen hozzátette: “A 2014-es évet használjuk a megtisztulásra, és készüljünk fel egy olyan világra, ahol egyre szilárdabb az egyensúly, kevesebb az idegen tőke és bölcsebb előretekintéssel részesül segítségben a gazdaságnak az a része, amelyet ebben a ciklusban a szorítón kívül rekesztettünk, nevezetesen a KKV szektor.”