Rendkívüli Hírek:

2023 június 04

Ígéretes lehet a folytatás a régiós részvénypiacokon

A 2014-es év jól kezdődött a közép-európai régió gazdaságai számára, amelyet a fellendülőben lévő német  gazdaság és a szokatlanul enyhe téli hónapok is segítettek. Eközben a régiós tőzsdék az év első hónapjaiban hullámzó teljesítményt mutattak.

khrAz orosz-ukrán konfliktus a földrajzi közelség és a gazdasági kapcsolatok miatt azonban okozott némi megingást a tőzsdéken, így az év elején elért 5%-os pozitív teljesítményt a bizonytalan nemzetközi hangulat miatt korrekció követte. Elsősorban azok a tőzsdei cégek (OTP, Richter) teljesítettek alul, amelyek leányvállalataikon keresztül jelen vannak Ukrajnában és Oroszországban. A lengyel és a cseh tőzsde összességében 1,5-5%-os emelkedést tudott felmutatni május végéig, a forint régiós devizákkal szembeni 2%-os gyengülése pedig tovább javítja ezt a képet.

„Az üzleti és fogyasztói bizalom azonban az elhúzódó keleti konfliktus hatására sem romlott meg tartósan, és a növekedési kilátások is kedvezőek, hiszen 2-3%-os bővülés várható a következő években. Így várakozásaink alapján ígéretes folytatásra lehet számítani a régióban. Ez egyben azt is jelenti, hogy érdemes odafigyelni a régió részvénypiacaira, hiszen a növekedésből a vállalati szektor is profitálhat. A kedvező növekedési kilátások miatt a lengyel és a cseh pénzügyi szektort érdemes felülsúlyozni, miközben a régiós energiacégeket és közszolgáltatókat az energiaárak stagnálása miatt alulsúlyozzuk” – javasolja Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A kiváló +10%-os májusi teljesítménnyel a BUX index felzárkózott a régiós tőzsdékhez, azonban a 10 legnagyobb regionális befektetés közé így sem tudott magyar részvény bekerülni. A továbbiakban nem várható a hazai tőzsde szárnyalása, hiszen Oroszország és Ukrajna gazdaságának recesszióba süllyedése az OTP és a Richter teljesítményére hosszabb ideig kedvezőtlen hatással lehet. A hazai részvények közül egyedül a Magyar Telekom papírjainak felülsúlyozása javasolt, mivel a társaság eredménye a gazdasági növekedéssel javulhat, és enyhülni látszik az iparági szabályozói környezet is. Emellett a régióban zajló felvásárlási hullám a társaság értékeltségi mutatóját is magasabb szintre emelheti.