2024 április 19

Gazdasági visszaesést tükröz a BMI

Az euróövezet egészére vonatkozó szeptemberi összetett mutató 46,1 pontra csökkent az augusztusi 46,3 pontról. A Markit előzetes gyorsbecslésében még 45,9 pontos szeptemberi értéket várt. A szolgáltatási ágazatra vonatkozó alindex 46,1 pontra csökkent az augusztusi 47,2 pontról.

Az index 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat teljesítményének javulását, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. „Szinte elkerülhetetlennek tűnik, hogy a térség recesszióba fordult a harmadik negyedévben: a 0,2 százalékos második negyedévi visszaesésnél nagyobb kibocsátáscsökkenés történhetett július-szeptemberben” – értékelt Chris Williamson, a Markit vezető elemzője.

Az euróövezeti tagállamok közül az ír összetett BMI 17 hónapos csúcsra, 53,0 pontra, Németországé 4 hónapos csúcsra, 49,2 pontra nőtt, míg Franciaországé és Spanyolországé rendre 43,2 pontos és 41,2 pontos értékkel 42 hónapos, illetve 4 hónapos mélypontra süllyedt. Chris Williamson szerint aligha várható, hogy a negyedik negyedévben ismét növekedésbe fordul az euróövezeti gazdaság. „Tovább romlott az üzleti bizalom, egyre negatívabbak az adósságválsággal kapcsolatos hírek, továbbá gyorsul a munkahely-beszüntetések üteme, ami hatással van a háztartások keresletére” – tette hozzá. Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat november 15-én teszi közzé az euróövezeti és uniós GDP harmadik negyedévi változására vonatkozó előzetes becslését.