2024 április 22

Forró pénzek a Molban?

Fekete napokat él a Mol egy olyan kedvező időszakban, amikor a közel-keleti feszültség és az orosz-ukrán válság egyaránt fűti az olaj árát. A magyar társaság papírjait mégis két kézzel szórják a parketten.

venni_eladni_tőzsde_index_123rfGyorsított könyvépítés

Az esés hátterében a tegnapi gyorsított könyvépítéssel hirdetett vételi aukció áll – mondta Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője. A Citigroup 4 282 779 darab Mol részvényt értékesített a 11 800 és a 12 200 forintos ársávban.

A 4 százaléknyi részvény a hírek szerint az ársáv alján kelt el, nyomás alá helyezve a tőzsdei árfolyamot.

A hírre azonnal megindultak az eladó személyére vonatkozó találgatások. A pletykák szerint a mennyiség alapján sanszos lehet a Dana Gas/Crescent duó régóta lebegtetett, többször is készpénznek vett kiszállása. De olyan hangokat is lehetett hallani, hogy az Ománi olajtársaság csökkenthette 7 százalék körüli pakettjét.

Nem az eladó a fontos

Valójában nincs igazi jelentősége annak, hogy ki az eladó. Sokkal érdekesebb, hogy mit csinálnak majd a papírokkal a vevők.

tőzsde_venni_eladni_gtvA Mol árfolyamát már régóta nyomás alatt tartja az INA körüli bizonytalanság. A piac évek óta várja, hogy a horvát olajtársaság két nagytulajdonosa – a Mol és a horvát állam – rendezze végre a közös dolgait. Ami praktikusan vagy együttműködést, vagy válást jelenthet. A jelenlegi „együtt nem működés” kifejezetten piacromboló hatású.

Rámozdultak a spekulánsok

Nos, a most olcsón értékesített Mol pakett vélhetően spekulatív pénzeket mozgósíthatott, vagyis joggal számíthatunk arra, hogy a közeli jövőben minden ígéretes árfolyam felépülést letörhetnek a profitrealizálók.

A kisbefektetők számára ennek az lehet az üzenete, hogy bár várható felpattanás, csak hosszabb távra tervezve érdemes most a Mol papírba belevenni.