2023 április 02

Fazekas Sándor tolná a hazai termékek szekerét

Az egészséges gyermekétkeztetés megszervezéséhez és működtetéséhez segítséget nyújtó Mintamenza Program egyik célja az, hogy a közétkeztetésben is tovább növekedjen ez a mérték – jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter pénteken Szolnokon.

Fazekas Sándor a Mintamenza Program-konferenciát megelőző sajtótájékoztatón hangsúlyozta: jelenleg 1,7 millió gyermek veszi igénybe a közétkeztetést Magyarországon, az ő egészségük és megfelelő táplálkozásuk érdekében fontos a közétkeztetés korszerűsítése. „Elsősorban szemléletváltásra van szükség annak érdekében, hogy minél több friss, jó minőségű, szezonális, helyi magyar termék kerüljön a menzákon a fiatalok asztalára” – mondta a miniszter.

Emlékeztetett: a kormány 2010-ben teremtette meg a helyi értékesítés lehetőségét a gazdálkodók, illetve őstermelők számára. Az azóta eltelt három év alatt duplájára: 6-8-ról 12-16 százalékra nőtt a helyi termelőktől származó és a bioélelmiszerek aránya. A minisztérium törekvése, hogy az arány 30 százalék fölé emelkedjen a következő években.

A sajtótájékoztatón Kállai Mária kormánymegbízott elmondta, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megye az elsők között csatlakozott a programhoz. A megyében egyelőre két szolnoki mellett egy tiszafüredi konyha csatlakozik a kezdeményezéshez, melyek mindegyike több óvodát és iskolát lát el saját településén.

Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke arra emlékeztetett, hogy egy nemzetközi felmérés szerint 18 ország polgárai közül a magyarok jártak legritkábban gyorséttermekbe. „Ez olyan érték, melyet meg kell őriznünk” – hangsúlyozta az elnök hozzátéve, hogy a társadalom és a kormány közös felelőssége olyan feltételeket teremteni, amelyek lehetővé teszik, hogy minél többen vegyék igénybe a Mintamenza Program révén megújuló közétkeztetést.