2023 december 10

Egy hét múlva startol a think.BDPST

Az Antall József Tudásközpont által szervezett think.BDPST ingyenesen követhető eseményén többek között szó esik a transzparencia és a demokrácia biztosításának lehetőségeiről a digitális innováció jelentette kihívások keretei közt, valamint az európai értékek védelméről is beszél majd a cseh biztos.

Vajon hogyan alakul az adatvédelem a COVID után és hogyan biztosítható az adataink megfelelő kezelése a jelenlegi helyzetben? Mit várhatunk a tech óriásoktól, a social media felületeket birtokló vállalatoktól az adatkezelés, a cenzúra, a transzparencia vagy akár az adófizetés terén? Tényleg forradalmasíthatja az okos városok fejlődését és az önvezető autók mindennapivá válását az 5G terjedése? Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad majd a think.BDPST konferencia, amely október 2-án hozza el a jövő innovációs kérdéseit Budapestre, virtuálisan pedig minden érdeklődő otthonába.

Transzparencia és demokrácia – mit adhat az innováció?

Az Antall József Tudásközpont ötödik alkalommal szervezi meg együttműködésben a Külgazdasági és Külügyminisztériummal a régió legjelentősebb innovációs konferenciáját, amely a legégetőbb, jövőnket érintő kérdésekkel foglalkozik évről évre. Az eseményen számos nemzetközi és hazai szakértő mellett kiemelt előadóként ezúttal az Európai Bizottság alelnöke, Věra Jourová is részt vesz, aki az innovációnak a jogállamiságot és az európai értékeket érintő kérdéseit is tárgyalja majd. Többek között beszél majd arról, hogy a transzparencia biztosításában, a demokrácia és a demokratikus értékek megvédésében, a társadalmi rendszerek javításában milyen szerepe lehet a technológiai fejlődésnek.

Tényleg mindent tudnak rólunk az online rendszerek?

Ugyancsak aktuális témát bont majd ki a jelenlegi és a vírushelyzetet követő adatvédelmi lehetőségekről szóló panelbeszélgetés is az idei think.BDPST-en. Az adataink megosztása mindennapjaink részévé váltak, sokan pedig nem is gondolják, hogy az online rendszerek mennyit tudnak rólunk.

A COVID miatt pedig újabb dilemmák láttak napvilágot az adataink védelmével kapcsolatban: például a járvány első hulláma során számos mobilalkalmazás jelent meg, melyek célja a kontaktkutatás támogatása volt, ugyanakkor olyan személyes információkhoz is hozzáférést adtak ezek a rendszerek, mint, hogy hol és kivel tartózkodunk éppen.

Vajon meddig lehet elmenni ebben a kérdésben? Mi a helyes és mi a helytelen? És ezt ki dönti el? A beszélgetés során többek között az EU adatvédelmi biztosa, Wojciech Wiewiorowski, Dr. Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke, és más szakemberek vitatják meg ennek a sok ponton még ingoványos területnek a kérdéseit.

Fake news és cenzúra – sok kérdést vet fel a Facebook

A konferencián mindemellett szó lesz még a tech óriások, mint a Facebook vagy a Google szabályozási kérdéseiről. Varga Judit igazságügyi miniszter választ ad arra például, hogy egyáltalán EU-s vagy lokális szinten érdemes-e a tech vállalatok működését szabályozni, mit várhatunk el a Facebooktól a cenzúra terén, illetve az adatvédelemben. Milyen adózási lehetőségek merülhetnek fel helyi szinten a tech vállalatok kapcsán és hogyan harcolhatunk a fake news terjedése ellen.

Külföldi szakemberek a jövő kérdéseiért

A virtuálisan ingyenesen nyomon követhető eseményen többek között olyan neves szakemberek vesznek részt, mint H.E. Ronan Gargan, magyarországi ír nagykövet, Jakub Boratyński, az EU Bizottság cyberbiztonságért és digitális magánélet védelméért felelős csoportjának vezetője, Andrej Bederka, a Szlovák Nemzeti Koalíció digitális készségekért és munkákért felelős képviselője, valamint Eva Škorničková, cseh nemzetiségű adatvédelmi és IT biztonsági szakértő.

A konferencia folyamatosan frissülő programja és az online regisztráció az alábbi linken érhető el: https://think.bdpst.org