2023 december 02

Környezetvédelem – újabb cégek a műanyag ellen

A Marks & Spencer összes üzletében papírzacskókra cseréli a műanyag hordozótáskákat, ezzel kibővítve a csupán 10 üzletben megkezdett kísérletet közölte a BBC hírügynökség.

A Morrisons, a Waitrose és az Aldi szupermarketek mind papírzacskókat használnak már egy jó ideje. Igaz néhány üzletben még műanyag zacskók is választhatók. Az Egyesült Királyság-szerte több mint 1.000 Marks & Spencer üzlet működik. Az üzletlánc arról számolt be, együttműködött a Sheffieldi Egyetemmel egy olyan táska kifejlesztésében. Ez megújuló energiával készül, mivel a papír előállítása energiaigényesebb, mint a műanyagé.

Műanyag – hátizsák funkcióját is betölthetik

Egy blogbejegyzésben Victoria McKenzie-Gould, a Marks & Spencer vállalati ügyekért felelős igazgatója elmondta, hogy a vállalat reméli, a lépés segít elkerülni „a műanyag zacskók hulladékhegyét”, amelyek az otthoni szekrényekben felhalmozódnak. „Az új táskák könnyen összecsukhatók, ezzel egy hátizsák funkcióját is betölthetik. Azon ritka alkalmakkor, amikor mindannyiunknak szükségünk van még egy táskára, örülhetünk, hogy egy fenntarthatóbb lehetőséget kínálunk a vásárlóknak” – tette hozzá.

A Morrisons volt az első szupermarket, amely kiiktatta a műanyag zacskókat. Környezetvédelmi csoportok néhány aggályt vetettek fel azzal kapcsolatban, hogy a papírtáska mennyi használatot képes valójában kibírni. Ezek a felvetések nem alaptalanok, mivel a papírtáskák nem olyan tartósak, mint a műanyagból készültek, és nagyobb valószínűséggel szakadnak szét, különösen ha nedvesek lesznek. A Marks & Spencer azt mondta, hogy a táskáik több mint 15 kg-ot is elbír, és több mint 100 alkalommal használhatók – szögezte a BBC.

Gyorsabban lebomlik, mint a műanyag

Mit ismeretes, papír sokkal gyorsabban lebomlik, mint a műanyag, és szélesebb körben újrahasznosítható. A műanyag zacskók bomlása 400-1000 évig is eltarthat.