2024 július 25

Van rájuk igény – a világ legtöbbet eladott autói

Megérkeztek a 2022-es globális autóeladások adatai, amelyekből kiderült, hogy milyen autókat vásárolt a világ tavaly.

Az elmúlt év sok autógyártó számára „keserű ébresztőként” szolgált. A koronavírust követő visszahúzódás, majd felpattanást követően 2022-ben számos népszerű modell globális eladási számai jelentősen visszaesett 2021-hez képest.

A globális eladások 2022-ben összességében csak kismértékben csökkentek. Az eladás számok csökkenésének jelentős része annak tudható be, hogy a riválisok nagyobb piaci részesedést szereztek, ezáltal több járművet tudtak értékesíteni. A legtöbb nyugati országban és Kínában egyértelműen megfigyelhető volt az elektromos autók felé való elmozdulás. Az Egyesült Államokban a legtöbben továbbra is a nagy méretű pick-upok iránt érdeklődnek. De az amerikai vásárlási szokásai is immáron „hatékonyabb” modellek felé tolódnak el.

A világ 5 legkelendőbb autója 2022.ben:

A dobogó ötödik fokára 673 300 darab globális értékesítéssel a Toyota Camry állhatott. 2021-hez képest mindössze 1 százalékkal csökkent a Camry modellek eladási száma, miközben olyan riválisok, mint a Ford és a GM, teljesen kiszálltak a szedánok piacáról.

A negyedik hely a 2022-es eladások tekintetében kivételesen jó pozíciót jelent, mégis a Honda CR-V eladási adatai 18 százalékkal csökkentek éves szinten. Csak az Egyesült Államokban 123 ezer darabbal kevesebb CR-V fogyott, mint 2021-ben. Összességében 733 300 darab Honda CR-V modell talált gazdára a világban tavaly.

Nagyot ment a Tesla

A Tesla Model Y 2021-ben még a top lista 19. helyén végzett. 2022-ben a dobogó harmadik fokára állhatott az elektromos autó, ami hatalmas eredményt jelent. Az EV-k iránti növekvő kereslet nagy szerepet játszik a sikertörténetben, a Model Y eladásai éves szinten 91 százalékkal javultak 2021 és 2022 között.

Tesla

A második helyen a Toyota Corolla állt. A japán gyártó népszerű szedánjából 10 százalékkal kevesebbet tudtak eladni 2022-ben, mint 1 évvel korábban. De még így is brutálisan sok, közel 1 millió darab Corolla fogyott a világban. 991 600 darab értékesítéssel a Toyota Corolla stabilan leelőzte az összes fő versenytársát. Számos országban lett a legkelendőbb autó.

2022 sztárja szintén egy Toyota modell volt. A Toyota RAV4 immár második éve a világ legkelendőbb autója volt. Tavaly ez a modell volt az egyetlen, amelyből 12 hónap leforgása alatt több mint 1 millió darabot értékesítettek. Ez egy rendkívül lenyűgöző teljesítmény, amelyet a világ számos fontos piacán tapasztalható, középkategóriás SUV-ok iránti folyamatos kereslet segít.

Azonban, ha a Tesla ilyen gyorsan és erőteljesen tör előre a ranglétrán, a Toyota veszélybe kerülhet. Elképzelhető, hogy az elkövetkező években elveszíti a vezető pozícióját a legkelendőbb járművek listáján.

Forrás: Autocar

Borítókép forrása: www.shutterstock.com