2023 március 20

Több autó a cseheknél

Éves összehasonlításban 26,2 százalékkal 215 101-re emelkedett az első két hónapban a személyautó-gyártás Csehországban – jelentette közleményében csütörtökön a cseh autóipari szövetség.

A növekedést ugyanakkor továbbra is akadályozzák a beszállítói láncok problémái, valamint a folytatódó chiphiány. Néhány fontos komponens hiánya például majdnem az egész februárra leállította a Toyota autók gyártását a Prágától keletre fekvő Kolínban – írták a közleményben. Január-februárban a legnagyobb cseh autógyár, a Volkswagen konszernhez tartozó Skoda Auto 28,6 százalékkal 141 688-ra növelte a legyártott autók számát, a Hyundai 54 100 személyautót gyártott az észak-morvaországi Nosovicében, 17,4 százalékkal többet, mint az előző év első két hónapjában.

A Toyota a majdnem egy hónapos leállás ellenére is 36,9 százalékkal 19 313-ra növelte az előállított személykocsik számát. A magas növekedés másfelől annak eredménye, hogy tavaly év elején a Toyota egy úgy modell bevezetését készítette elő, s így a termelés sokszor állt. A Csehországban az év első két hónapjában gyártott autók tíz százaléka, 22 280 kocsi, elektromos meghajtású. A Skodában az elektromobilok az autók 8 százalékát, a Hyundainál pedig 21 százalékát teszik ki – közölte a távirati iroda.