2024 április 24

Bomba bejelentés, kínai vállalattal szerződött a Stellantis

A Stellantis a kínai Leapmotor (9863.HK) autógyártóval kötött megállapodása részeként 150 ezer elektromos jármű (EV) olaszországi gyártását fontolgatja a torinói Mirafiori komplexumban – közölte az Automotive News Europe.

Gigantikus üzlet

A francia-olasz autógyártó tavaly 21%-os részesedést vásárolt a Leapmotor elektromos járműgyártó cégben. Ez egy 1,6 milliárd dolláros ügylet keretében történt. Az üzlet részeként a két csoport bejelentett egy közös vállalkozást, amelynek 51%-a a Stellantis kezében van, és amely kizárólagos jogot biztosít az európai autógyártónak a Leapmotor termékeinek Kínán kívüli gyártására. A Stellantis vezérigazgatója, Carlos Tavares azt mondta, hogy a Leapmotor autói legkésőbb két éven belül megjelennek Európában.

A lehetőség adott

Tavares a múlt héten a teljes éves eredmény bemutatásakor azt mondta, hogy a csoport Olaszországban gyárthatná a Leapmotor autóit, „amennyiben lenne rá üzleti indok”. „Ez csak a költség- és a minőségi versenyképességünktől függ. Tehát nyitva áll előttünk, hogy egy adott időpontban megragadjuk ezt a lehetőséget” – mondta. A Stellantis szóvivője közölte, hogy a vállalatnak nincs további hozzáfűznivalója a vezérigazgató múlt heti megjegyzéseihez.

Ambíciózus tervek

A járműipari konszern jelenleg csak az 500 BEV kisautókat gyártja Mirafioriban. A Leapmotor autók gyártásának Mirafioriba való áthelyezése segíthet a Stellantisnak elérni az olasz kormánnyal megállapodott célt, hogy az évtized végére a tavalyi 750 ezerről egymillió járműre növelje a csoport termelését. A konszern elmondta, hogy az olaszországi termelési cél több tényezőtől függ. Többek között a lakosság autóvásárlási ösztönzőitől, az elektromos töltőhálózat fejlesztésétől és az alacsonyabb energiaáraktól – szögezi a Reuters hírügynökség.

Borítókép forrása: Shutterstock