2024 június 20

Sokkolóan bombasztikus bejelentést tett a Nissan

A Nissan Motor Co bejelentette, hogy az összes új európai modellje teljesen elektromos lesz. Tervei szerint 2030-ra csak elektromos járműveket (EV-ket) kíván értékesíteni az Ókontinensen.

Csatlakozik ezzel azon autógyártókhoz, akik az évtized végére a teljes elektromosságra törekednek – adta a Reuters hírügynökség. „Most már nincs visszaút” – mondta Makoto Uchida, a Nissan vezérigazgatója. A japán autógyártó közölte, hogy az Európába már megerősített két új EV-modell közül az egyiket az északkelet-angliai Sunderlandben működő üzemében fogják gyártani.

Az autógyártók panaszkodnak, hogy a brit Brexit-megállapodásban az Európai Unióval kötött szabályozás gondot okozhat az EU és az Egyesült Királyság között forgalmazott elektromos járművekre. Guillaume Cartier, a Nissan Afrikáért, Közel-Keletért, Indiáért, Európáért és Óceániáért felelős elnöke azonban újságíróknak úgy nyilatkozott, a Sunderlandben gyártott autók megfelelnek majd ezeknek a szabályoknak.

Az idei év elején a Nissan megerősítette az EV modellekre vonatkozó céljait Ismeretes, hogy a piacot olyan szereplők, mint a Tesla uralják hangoztatta Makoto Uchida. Azt tervezik ezért, hogy 2030-ig 19 új EV modellt dobnak majd piacra. A vezérigazgató a londoni riportereknek nyilatkozvanem feddre fel, hogy pontosan mikor kerül forgalomba a s ú széria első elektromos autója. A Nissan korábban azt is közölte, hogy a 2027. március 31-én záruló pénzügyi év végére európai eladásainak 98%-a e-jármű lesz. Ami vagy teljesen elektromos autókat, vagy hibrideket jelent.

A Ford és a Stellantis szintén azt tervezi, hogy 2030-ra teljesen elektromos meghajtású járműveket gyárt majd Európa piacaira. Uchida azt is mejegyezte: „Nagy a verseny, a kínai autógyártók egyre erőteljesebben igyekszenek Európába. A kínaiak sokkal, de sokkal gyorsabban haladnak, mint amire számítottunk.” – idézte a Reuters a vezérigazgatót.