2024 július 14

Rohamosan fogy a zöld rendszám

Kiadták a százezredik zöld rendszámot Magyarországon. Hamarosan fontos változás jöhet. Számolt be a HVG.

100 ezer felett

A Villanyautósok beszámolója szerint a Magyarországon kiosztott zöld rendszámok száma júniusban elérte a 100 ezret. Egészen pontosan 101 840 darab zöld rendszámos autó szeli a hazai utakat. Összességében az elmúlt egy évben 27 327 darabbal (36,6%-kal) növekedett a számuk.

Idén júniusban 3281 új zöld rendszámot adtak ki. Ebből 2072 tisztán elektromos jármű volt, melyek közül 1763 volt személygépkocsi. Az új elektromos autók eladása ebből 864 darabot tett ki. A tölthető hibridek száma enyhén csökkent, 786 új járművet regisztráltak. Elektromos tehergépkocsiból 307-et helyeztek forgalomba, vontatóból és autóbuszból egyaránt 1-1 példányra került zöld rendszám.

Nem mindenki kaphat majd zöld rendszámot

Szeptembertől várható jogszabályváltozás, amely megvonná a zöld rendszámot a plug-in hibrid modellektől. A döntésben a jelenlegi adatok szerint több mint 42 ezer kocsi lesz érintett. Ez a jelenlegi állomány 41 százaléka lenne.

A friss kormányrendelet-tervezet szerint a külső töltésű és a növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsik 2024. szeptember 1-jétől már nem kaphatnak zöld rendszámtáblát. A plug-in hibrid járművekre eddig kiadott zöld rendszámtáblákat legkésőbb 2026. november 30-ig le kellene cserélni. A kormány az indoklásában azt írja, hogy a zöld rendszámmal együtt járó kedvezményeket kizárólag a tisztán elektromos és nullakibocsátású gépkocsik számára kívánja biztosítani.

Forrás: HVG, Villanyautósok

Képek forrása: Shutterstock