2024 július 23

Hódít a kínai BYD Thaiföldön is

A kínai BYD csütörtökön megnyitotta elektromos járműgyárát Thaiföldön, ami a cég első létesítménye Délkelet-Ázsiában. A gyorsan növekvő regionális elektromos járműpiac domináns szereplőjévé vált.

A két éve bejelentett gyár mintegy 490 millió dollárból valósult meg. Gyártókapacitása évi 150 000 jármű lesz és mintegy 10 ezer embernek ad munkát. BYD ázsiai és csendes-óceáni regionális vezérigazgatója azt mondta, hogy a kelet-thaiföldi Rayong tartományban létesült gyárban akkumulátorok és más fontos alkatrészek is készülnek. Vang Csuan-fut (Wang Chuanfu), a BYD elnök-vezérigazgatója a  nyitóünnepségen kijelentette: „Thaiföldnek világos elektromos jövőképe van. Az autógyártás új korszakába lép”. A thaiföldi kormánynak az a terve, hogy 2030-ban az országban gyártott évi mintegy 2,5 millió jármű 30 százaléka elektromos lesz.

A BYD Thaiföldet termelési központként használja a 10 országból álló ASEAN-ba és sok más országba irányuló exporthoz – jelentette ki az ünnepségen a thaiföldi befektetési tanács főtitkára. A BYD új üzemeket tervez nyitni Brazíliában, Üzbegisztánban és Magyarországon is. A cég tavaly decemberben jelentette be, hogy Szegeden építi meg első európai üzemét, ahol elektromos autókat fog előállítani. A BYD a new energy vehicles (NEV) gyűjtőnév alatt kategorizált, a teljesen elektromos autókat és különböző hibrideket is magába foglaló alternatív hajtású járművek legnagyobb eladója. A második legnagyobb akkumulátor-gyártó Kínában. A BYD júniusban 341 658 NEV-t adott el, ezzel új havi rekordot állított fel.