2024 július 23

BYD – Brutális növekedés

A kínai BYD megnyitotta elektromosjármű-gyárát Thaiföldön. Évente 150 ezer villanyautó kapacitású az új egység! Adta hírül a HVG. A BYD júniusban 341 658 autót adott el, ezzel új havi rekordot állított fel.

Tegnap megnyitotta elektromosjármű-gyárát Thaiföldön a kínai BYD. Ez a gyártó első létesítménye Délkelet-Ázsiában. A kínai BYD globális terjeszkedésének fontos része, hogy gyárakat nyitnak a nagy piacokon. Az elmúlt időszakban az autógyártó az ázsiai piac egyik meghatározó szereplőjévé vált.

A Thaiföld-i üzem építését két évvel ezelőtt jelentették be. 490 millió dollárból valósult meg a beruházás. A gyártóegység kapacitása egészen elképesztő. Évi 150 ezer elektromos autó legyártására lesznek képesek. Továbbá közel 10 ezer embernek ad munkát az új üzem. A BYD ázsiai és csendes-óceáni regionális vezérigazgatója azt mondta, hogy a gyárban akkumulátorok és más fontos alkatrészek is készülnek majd.

Wang Chuanfu, a BYD elnök-vezérigazgatója a csütörtöki nyitóünnepségen kijelentette: “Thaiföldnek világos elektromos jövőképe van! Az autógyártás új korszakába lépnek!”. A thaiföldi kormánynak az a terve, hogy 2030-ban az országban gyártott évi mintegy 2,5 millió jármű 30 százaléka elektromos lesz.

Tovább terjeszkedik a kínai márka

A BYD új üzemeket tervez nyitni Brazíliában, Üzbegisztánban és Magyarországon is. A cég tavaly decemberben jelentette be, hogy Szegeden építi meg első európai üzemét. Hazánkban elektromos autókat fognak előállítani.

Forrás: HVG