Rendkívüli Hírek:

2023 május 30

700 forintos feltöltéssel 100 km-nyi út: ez a XEV YOYO villanyautó

A nagyvárosi közlekedésre kínál környezetbarát alternatívát a YOYO, az olasz hátterű, tisztán elektromos városi kisautó. A 150 kilométeres hatótávú (WLTP), 80 km/órás végsebességű autóból a hazai forgalmazó Royal-Kert Kft. az évtized második felében több ezer darabszámos értékesítéssel tervez. A 22 éves múltú cég az üzleti tervét és a kialakított stratégiáját többek között szilárd hátterére, komoly autóipari múlttal rendelkező kollégáira és eddigi sikeres elektromos jármű értékesítési tapasztalataira támaszkodva alakította ki.

Megkezdődött a részben 3D-s nyomatással készülő YOYO tisztán elektromos kisautó forgalmazása Magyarországon. Az olasz XEV Cars cég által forgalmazott kétszemélyes, mindössze 2,5 méter hosszú és kevesebb mint 4 méteres fordulási körű autó városi közlekedésre kínál dinamikus és környezetbarát alternatívát.

A YOYO hazai disztribútora, a Royal-Kert a forgalomba állás első két évében évente néhány száz darabos forgalommal számol, azonban az évtized második felében már ezres nagyságrendben találhatnak gazdára ezek a jellemzően második-harmadik járműként használt kisautók.

Két és félszeres „zöld rendszámos” növekedés Magyarországon

„Az elmúlt években fokozatosan növekedett a környezetbarát, zöld rendszámmal ellátott gépkocsik – autók, haszongépjárművek, buszok, motorok – száma. 2020 végén 27 ezer volt belőlük, a múlt év végén több mint 63 ezer. Vagyis majdnem két és félszeres növekedés történt a kérdéses időszakban és a jövőben várhatóan további bővülés várható a villanyjárművek piacán” – mondta Kishalmi Tibor, a Royal-Kert Kft. ügyvezető igazgatója.

Ugyanakkor a hazai képviselet szerint a növekedés egyik gátja, hogy a vásárlőerőhöz képest drágák az elektromos autók, éppen ezért a következő időszakban a legtöbb villanyautó árához viszonyítva alacsony áron kapható kétüléses kisautó töltheti be a főszerepet.

„Mindez annak ellenére megvalósulhat, hogy idén sem hallani arról, hogy állami támogatást lehetne kérni a villanyautók vásárlásához. Amennyiben mégis lesz, reméljük ez vonatkozik majd a YOYO kategóriájú járművekre is, hiszen ez a kisautó képviseli igazán a városi elektromos mobilitás jövőjét” – tett hozzá Kishalmi Tibor.

A növekedés másik gátja az úgynevezett „hatótáv dilemma”. Városi autózás esetén ez azonban nem jelent problémát, mivel a statisztikák szerint ezeket a kisautókkal átlagosan naponta 20-22 km-t tesznek meg.

Olasz dizájn, személyre szabható külső

„A YOYO-val egy új mobilitási szegmenset szerettünk volna létrehozni” – mondta el Giorgio Astesano, a YOYO termékmenedzsere. A XEV Cars 2017-es alapításakor olyan autót szerettek volna tervezni, amelynek segítségével a városi mobilitás örömteli lehet mindenki számára és nem csupán a vezetés, hanem a fenntartási költségek tekintetében is. Az első YOYO 2021-ben állt forgalomba Torinóban, és Olaszországban már a közösségi autómegosztók kínálatában is megjelent. Mi több, Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban már akkumulátorcserélő állomások is létesültek, ahol percek alatt kicserélhető a három, 25 kilós akkumáltortelep.

Mire képes?

A minimális költségekkel fenntartható autó 10,3 kWh-s akkumulátorral rendelkezik. Az otthoni vagy utcai töltéssel az átlagos töltési idő 3,5 óra, de a technológia lehetővé teszi az 5 perces akkumulátor cserét, ami jelenleg az autómegosztók által élvezhető előny. A maximális teljesítménye 11 kilowatt, a végsebessége pedig 80 km/h, ami lehetővé teszi a szabályos közlekedést az ország bármelyik közútján. A jármű töltése otthoni körülmények között, 100 km-re vetítve körülbelül 700 forintba kerül (nem kalkulálva az ennél jóval kedvezőbb, támogatott villany árszabással).

A YOYO a mai kor elvárásainak megfelelően LED világítással, klímával, elektromos fűtéssel, panorámatetővel, elektromos ablak- és tükörállítással rendelkezik és kulcs nélkül nyitható. Csomagtere pedig méretét meghazudtolóan nagy, 180 literes, így nagyobb csomagok is bőven elférnek benne. Egyedi megjelenése és megkapó színvariációi díjnyertes olasz dizájnerek munkájának köszönhetőek.

Sokszorosára bővülhet a YOYO-s flotta

Kishalmi Tibor elmondta: „Magánszemélyeknek és cégeknek is egyaránt jó megoldást jelenthet a környezetbarát városi közlekedéshez a YOYO. Jól manőverezhető és kis helyen is elfér. B1 jogosítvánnyal már 16 éves kortól vezethető, és reméljük, hogy az autósiskolák mielőbb meglátják a B1 oktatásban rejlő üzleti lehetőségeket. A jármű kategóriájából fakadóan cégek számára áfa visszaigényléssel vásárolható meg. Kiválóan alkalmazható városi közlekedésre, ezáltal akár a futároknak is jó alternatíva lehet. A YOYO sokszínűségét mutatja, hogy Olaszországban már a közösségi autómegosztók is felvették kínálatukba.”

A YOYO jelenleg országszerte 11 helyen kapható szalonokban és kereskedelmi egységekben, és ugyanezen pontokon a szerviz is elérhető, csakúgy, mint az alkatrész-ellátás. 

Borítókép forrása: Shutterstock