Rendkívüli Hírek:

2023 május 28

Augusztustól építik Szibéria Erejét

Keletre viszi a gázt

Alekszej Miller, a Gazprom vezetője azt mondta, „napra kész kivitelezési tervvel rendelkezünk, a Szila Szibiri (Szibéria Ereje) gázvezeték kapcsán”, az első kapavágás, vagy ahogy a Gazprom-vezér fogalmazott, az „első hegesztés” augusztusban lesz. A Szibéria Ereje olyan gázszállítási hálózat lesz, amelyen át az orosz Távol-Keletre és Kínába szállítanak földgázt jakutszki és irkutszki gázlelőhelyekről.

Május 23-án a Gazprom előzetes megállapodást kötött kínai partnerével, miszerint a Kínai Állami Kőolaj-, és Gázipari Vállalat (CNPC) 25 milliárd dollár előleget fizet az orosz földgázért. Az összeget minden bizonnyal a gázvezeték orosz szakaszának építésére fordítják.

400 milliárdos biznisz

Oroszország és Kína május 21-én írt alá egy 30 évre szóló földgázszállítási szerződést. Az ügylet együttes értéke mintegy 400 milliárd dollár, a vezeték beüzemelésével évi 38 milliárd köbméter orosz földgáz kerül Kínába. Vlagyimir Putyin orosz államfő a megállapodás aláírásakor azt mondta, hogy a szerződés teljesítéséhez szükséges beruházás Oroszországnak mintegy 55 milliárd dollárjába, míg Kínának 22 milliárd dollárba kerül.

A szállítandó orosz földgáz köbméterenkénti árát hivatalosan azóta sem hozták nyilvánosságra üzleti titokra hivatkozva, de számos orosz illetékes „véletlenül elejtett kijelentése” alapján úgy tűnik, az ár nagyjából megegyezik azzal, amit a európai vásárlók fizetnek.

A Kínába irányuló orosz földgázexportról szóló megállapodásról több mint tíz éve kezdtek tárgyalni. A szerződés szerint a Gazprom 2018-tól szállítja az évente 38 milliárd köbméter földgázt Kínába, amely a kelet-ázsiai ország jelenlegi éves fogyasztásának nagyjából a negyede.