Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 25

Arany: Hurrá, rosszak a munkaügyi adatok!

ARANYVÉLEMÉNY

Mintegy 26 dollárral  (1,8 %-kal) emelkedett az aranyár a kedden a korábbi kormányzati leállás miatt csupán elkésve közzétett munkaügyi adatok reakciójaként.

Az Currency: usd USA nem mezőgazdasági foglalkoztatottak állománya szeptemberben 148 ezer (augusztusban: 193 ezer ) fővel növekedett. Az Currency: usd munkanélküliségi rátája szeptemberben 7,2 % (aug: 7,3%).

Az első adatot  a piac úgy interpretálja, hogy a Fed mandátuma szerint a munkanélküliségi adatokra koncentrál, amelynek a romlása miatt nyilván nem kerülhet sor a kötvényvásárlási program idei karcsúsítására.

Az egész szemlélet elsősorban a dollárra koncentrál. A kedden tovább gyengült  a dollár.

A normális arany-dollár inverz összefüggés kedden kimagaslóan megugrott és a zöldhasút tovább gyengíti minden egyes, a várakozásoktól elmaradó statisztikai adat, ami az aranyat erősíti.  Az adósságplafon döntés utáni dolláreladási hullámot több tényező idézte elő. Először az elhalasztott kormányzati leállás a negyedik negyedév gazdasági növekedésének GDP adatain biztosan meglátszik majd. Ez halasztja a Fed kötvényprogram karcsúsításának megkezdését.

Az is szembetűnő, hogy a befektetők „politikai kockázati prémiumot” kezdenek követelni a dollár tartásakor, hiszen a bizonytalanság csupán 2014 év elejére került át. Kérdésessé válik az USA AAA minősítése is, azonban a Fitch Rating döntésével tulajdonképpen alig kell foglalkoznunk. A fő kérdés, hogy az USA Kincstára által kibocsátott vagy garantált befektetési eszközök domináns fedezete marad-e a nemzetközi pénzügyi rendszernek  és a világ központi bankjainak – írja a Nomura. Ilyen elbizonytalanodás mellett szükségszerűen az aranybefektetések is mérlegelésre kerülnek.

NEMESFÉMÁRAK

 

ARANYÁRTÁBLÁZAT

NAPI ARANYGRAFIKON

 

HETI ARANYGRAFIKON

 

HAVI ARANYGRAFIKON

 

AZ ARANYÁRVÁLTOZÁS ÖSSZETÉTELE