2024 április 22

APEC-csúcs: a politika okozta az euróövezeti válságot

„Maga a politikai rendszer, a szociális garanciák magas színvonala, az, hogy nem képes biztosítani a növekvő fogyasztást, mindez súlyos teher az európai gazdaság vállán” – vélekedett az orosz államfő. Elmondta, hogy intenzív vita folyt a kérdésről az üzleti csúcsértekezleten. Különböző, egymással ellentétes vélemények hangzottak el arról, hogyan alakulhat a helyzet az euróövezetben. Hozzátette, hogy Oroszország hagyományosan az európai kontinensre orientált, amelytől nagy mértékben függ, ezért őszintén kívánja az európai partnereknek a nehézségek felszámolását. Putyin arra is kitért, hogy a csúcstalálkozón érezhető volt egyfajta szorongás a világgazdasági helyzet alakulása miatt. Mindazonáltal Ázsiában és Csendes-óceáni térségben inkább pozitív folyamatok figyelhetőek meg: „míg az eurózónában nincs fejlődés, sőt visszaesés tapasztalható, itt jelentős a növekedés” – mondta.

Az APEC-csúcsértekezleten elfogadott zárónyilatkozatban a térség legnagyobb gazdasági szervezetének tagjai üdvözölték az európai vezetők elkötelezettségét, hogy mindent elkövetnek az euróövezet egységének és stabilitásának megőrzése érdekében. Megjegyzik, hogy az európai események kedvezőtlenül hatnak Ázsia és a Csendes-óceáni térség gazdasági növekedésére. „A pénzpiacok továbbra is instabilak, miközben az állami szektor hiánya és az államadósság magas szintje néhány fejlett gazdaságú országban jelentős mértékben gátolja a gazdaság helyreállítását.” Az APEC-tagok vezetői kifejezték szilárd elhatározásukat, hogy együttműködnek a pénzügyi stabilitás megerősödése és a bizalom helyreállítása érdekében. Elkötelezték magukat amellett is, hogy 2015-ig feloldják a térségben a befektetések előtt álló akadályokat és nem vezetnek be újabb importkorlátozásokat sem.

A távol-keleti orosz nagyvároshoz, Vlagyivosztokhoz tartozó Russzkij-szigeten egy hétig tartott az úgynevezett csúcshét (Leader’s week), amely az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés szervezetéhez tartozó országok és gazdaságok állam-és kormányfőinek találkozójával ért véget. Az APEC (angolul: Asia Pacific Economic Cooperation) szervezetét 1989-ben az ausztrál fővárosban, Canberrában hozták létre. Célja a kereskedelem és a befektetések liberalizációja, a regionális gazdasági integráció. Az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködésnek ma 21 tagja és nem tagállama van, mivel Tajvan is tagjai között szerepel.