2023 január 31

Államadósság – a köztársasági elnök felajánlja fizetését

“Speciális elnöki alapot hozok létre, amelybe átutalom fizetésem 30 százalékát. Felszólítom a többi politikust is, hogy járuljanak hozzá az alaphoz. A minimális betét 160 ezer korona lesz” – idézte Zeman kijelentését kedden az iDnes prágai hírportál.

Az iDnes szerint a bejelentés hétfőn a Jihlavához közeli Nové Veselí településen hangzott el, ahol Zeman az utóbbi időben nyugdíjas éveit töltötte, s ahol háza van. A megválasztott államfő a falu lakosaival találkozott, hogy megköszönje nekik a választáson iránta kinyilvánított bizalmat. A falu lakosságának 75 százaléka az elnökválasztáson Zemant támogatta.

Prágai megfigyelők szerint azonban részben populista gesztusról van szó, mert az államfő fizetésének egyharmada a hatalmas adósságot – 1,668 billió korona – nemigen tudja csökkenteni. A cseh államfő fizetésként havi 200 ezer koronát, azaz valamivel több mint kétmillió forintot kap.

A cseh államfő a 200 ezer koronán kívül havonta még mintegy 260 ezer koronát kap különféle kiadásokra, reprezentációra. Ez azonban nem része a hivatalos fizetésnek.

“Milos Zeman bizonyára jól ismeri a németországi és a franciaországi helyzetet, ahol vezető politikusok már korábban hasonló lépést tettek. Hollande francia államfő például mindjárt hivatalba lépésekor 30 százalékkal csökkentette fizetését. Ez részben egyfajta populizmus, de szolidaritás vállalása azokkal is, akik ráfizetnek a gazdasági válságra. Nyilvánvaló az arra irányuló igyekezet is, hogy az elnök népszerűséget szerezzen a szociálisan gyengébb csoportok körében” – kommentálta Zeman közlését Zdenek Zboril politológus, a Károly Egyetem tanára.

Václav Klaus jelenlegi köztársasági elnök mandátuma március 7-én jár le. Milos Zemant március 8-án iktatják be hivatalába.