2023 március 22

A technológiai cégeink vonzó befektetési célpontok

A könyvvizsgáló és tanácsadó cég szerint a vevői oldalon egyre gyakoribbak a stratégiai szereplők, akik leginkább a specializálódott, innovatív vállalatokban látnak lehetőségeket.

A kisebb cégeknek elsősorban a hazai vagy regionális kockázati tőke jelent segítséget a növekedéshez, a magyar viszonylatban nagyobbnak számító vállalatok pedig akár a legnagyobb nemzetközi, stratégiai vevők figyelmére is számot tarthatnak.

Tavaly a globális piacon a szektor a tranzakciók számát tekintve 2934 ügylettel stagnált az azt megelőző évhez képest, míg a fúziók és felvásárlások összértéke 2012-ben 114,1 milliárd dollárra esett a 2011-es 175,7 milliárd dollárról, amely 35 százalékos csökkenés. A lezárt ügyletek átlagos értéke így 14 százalékkal zsugorodott a 2011-es 218 millió dollárról 188 millió dollárra, és csupán 28 tranzakció haladta meg az 1 milliárd dolláros értékhatárt, a 2011-es 36-hoz képest.

Az Ernst & Young szerint ez azonban nem jelent feltétlenül általánosan is alacsonyabb értékelési szinteket, inkább az figyelhető meg, hogy még a legnagyobb vállalatok is a náluk jóval kisebb célpontokat, specifikus, innovatív vállalatokat keresik. Az ilyen cégek gyorsan alkalmazkodnak a piac elvárásaihoz, valamint folyamataik és termékeik könnyebben és gyorsabban illeszthetők a felvásárló vállalat profiljába, mint a mega-fúziók esetében.